100%-ban megújuló energiaforrásból üzemel a Google

A Google-t minden bizonnyal senkinek sem kell bemutatni, azt azonban már kevesebben tudják, hogy az internetóriás a megújuló energiaforrások legnagyobb vállalati felhasználója toronymagasan vezetve a listát az Amazon és az Amerikai Védelmi Minisztérium előtt.

A Google már tavaly óta készül az általuk „fordulópontnak” nevezett pillanatra, és most végre három új szélpark energiájának felvásárlásával hivatalosan is elérték a megújulók 100%-os részarányát, ami összesen több mint 3 GW-nyi szélturbina és napelem kapacitás jelent. Ennek eléréséhez nem kevesebb, mint 3,5 milliárd dollárnyi (917 milliárd forint) energetikai beruházásra volt szükség világszerte.

100%-ban megújuló energiaforrásból üzemel a Google - ClimeNews - Hírportál | Forrás: Electrek

A tiszta forrásból biztosított működéshez vezető lépcső legelső fokára 2010-ben lépett fel a Google, amikor egy 114 MW-os iowai szélfarm teljes éves áramtermelését felvásárolta. Ezután összesen 20 megújuló energiához kötődő projektben vettek részt 2016-ig, amikor is körvonalazódni kezdett a lehetőség, hogy az üzemeléshez szükséges összes villamos energiát a napból és szélből nyerjék. Végül, a vállalatot a célja eléréséhez egy 2 x 98 MW-os dél-dakotai, egy 200 MW-os iowai, és egy 138,6 MW-os oklahomai szélfarm üzemeltetőjével megkötött szerződés segítette hozzá november legutolsó napján.

100%-ban megújuló energiaforrásból üzemel a Google - ClimeNews - Hírportál | Forrás: InhabitatAmellett, hogy a 100%-ban megújulón való működés jó színben tünteti fel a vállalatot, a célkitűzés elsődleges oka természetesen a gazdasági érdek, amely jelen esetben a szél-és napenergia rohamosan csökkenő árával párosul. Marc Oman, a Google energiaügyi felelőse tavaly így nyilatkozott a megújulóknak szentelt kiemelt figyelem okáról:

Meggyőződésünk, hogy ez jót fog tenni az üzletnek, s nem csupán ‘zöldre festésről’ van szó, hanem a költségek hosszú távra való rögzítéséről. A megújuló energiaforrások egyre inkább tűnnek a legolcsóbb opciónak. Az alapítóink meg vannak róla győződve, hogy a klímaváltozás valós, és sürgős fenyegetés,tehát nekünk meg kell tennünk a részünk.

A Google munkatársa továbbá hozzátette, hogy nem zárja ki az atomerőművekkel kötött szerződések lehetőségét sem, amennyiben az biztonságot és alacsony költségeket biztosít, és elég közel fekszik a hálózathoz, azonban a vállalat egyelőre nem tudja biztosan kijelenteni, hogy a létező atomenergia-projektek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

Forrás: Villanyautósok