JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A klímamegbolondulás kora

Szupercella - Zalaegerszeg felett - A klímamegbolondulás kora - ClimeNewsÖsszefoglalom mi történt a forróságot felváltó mostani hidegfront érkezésével kapcsolatban. Nem mintha előre nem jelezte volna senki, de már a Római Klubban (1968) erről beszéltek évtizedekkel ezelőtt, és tessék szépen lassan ideért Magyarországra is, mostanra már rendszeresen a vendégünk lesz.
Sajnos ami szembetűnő és érezhető az ismétlődésen kívül, hogy erősödnek a szélsőséges jelek és a nyomok pedig egyre nagyobbak amit hagy maga után.

Na nézzük tőmondatokban:

Szerda este lecsapott az országra a vihar, a hidegfront mentén heves zivatarokkal, dió nagyságú, 3-5 cm átmérőjű jég, 30-50 mm csapadék, illetve viharos erejű széllökések is kísérték az erősebb gócokat. Tehát jéggel, felhőszakadással kísért szupercellák léptek be az országba nyugat felől, és kelet, északkelet felé haladtak.

A Velencén zajló EFOTT fesztiválra is lecsapott az eső, itt a szabadtéri esti programok elmaradtak. A Heves megyei Poroszló közelében pedig összedőlt egy hodály, a romok alatt több állat is elpusztult.

Fák dőltek a sínekre, akadozik a vasúti közlekedés, országszerte négyszáznál is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók. A leszakadt faágak, kidőlt fák sok helyen akadályozták a közúti forgalmat, több helyen volt áramkimaradás. A víz pincéket öntött el, és villámcsapások is okoztak gondokat.

Áramkimaradás miatt lezárták az M6-os autópálya alagútjait.

Kápolnásnyék és Gárdony között pedig tartós zárlat keletkezett – ezen a szakaszon még javítják a megrongálódott felsővezetéket.

A közösségi infrastruktúrában keletkezett károk, az érintett terület nagysága és a hibák jelentős száma miatt a javítások hosszabb időt vesznek igénybe.

Több ezer kárbejelentés érkezett mintegy 500 millió forint kárról a nagyobb hazai biztosítókhoz. Az Aegon Magyarországnál közel 2000 esetet jelentettek, az ügyfelek összesen 340 millió forintra becsülik a kárösszeget, átlagosan 178 ezer forint a kért térítés. Az Allianz Hungáriához 1300, a Groupamához mintegy 100, a K&H Biztosítóhoz 300 bejelentés érkezett.

Hm, és leállították a paksi atomerőmű 1. blokkját! Javítják az irányítástechnikai berendezését.

Paks - A klímamegbolondulás kora - ClimeNews
Schärdingnél az Inn folyó, Mauthausennél a Duna kiléphet a medréből.
A becslések szerint a Duna vízszintje ezen a felső szakaszon még húsz centimétert is emelkedhet csütörtök estére!

Üzenet: Ez csak a demó itt Európában! Gondoljon mindenki az USA előzményeire, ott már tartálykocsik és 24 lábas konténerek repülnek a levegőben. Szerintem ezek már késztető jelek arra, hogy fel kell hagyni mindenkinek a természeti és társadalmi problémák figyelmen kívül hagyásával bármit is csinál. Akár vállalkozó akár munkavállaló bárhol. Azonnal el kell kezdeni a karbon kivonását a rendszerekből, legfőképpen az energianyerés területéről. A szénlábnyom drasztikus csökkentésével ez azonnal elkezdhető. Még nehezen érthető, de számos bizonyíték van rá, hogy ez a legjobb befektetés jelenleg a világban.

Rampasek László