A kőolaj legnagyobb bűne!

Nincs afelől kétségem, hogy minden problémánk, különösen környezeti problémáink alapvető forrása… a népességnövekedés. Nem is tudok elképzelni olyan problémát, aminek megoldása ne volna egyszerűbb, ha kevesebb ember volna.
/Sir David Attenborough/

A kőolaj legnagyobb bűne! - ClimeNews - Hírportál

Még soha nem élt egy időben ennyi ember a Földön mint 2018. január elsején! Amikor főállásra váltottam a környezetvédelmi munkámat 2011 elején átléptük a 7 milliárdot, tavaly pedig a 7,5 milliárdot. A Föld népessége ma már több mint kétszerese annak az értéknek amikor én is megszülettem – akkor (még csak) 3 milliárdan éltünk ezen a bolygón. A legutóbbi 50 év alatt kb. 133%-kal nőtt a világ népessége.

Több ezer év kellett ahhoz, hogy az emberi népesség elérje a 2 milliárdot. Ezt követően egyetlen nemzedék élete során (a II. világháború után születettek életében) nőtt a népesség száma 2 milliárdról 7,5 milliárdra! Ennek a  robbanásszerű népességnövekedésnek az alapja a technikai fejlődés és az egyre jobb egészségügyi ellátás. A fosszilis üzemanyagok, legfőképpen az olaj – jóformán ingyenes bősége – nélkül mindez nem lett volna valóság mára. A szén és az olaj hasznosítása megtöbbszörözte a Föld népességét. Ennek a növekedésnek a 97%-át pedig a fejlődő országok adják.

Ahogy Sir David Attenborough rövid riportfilmjéből is kiderül, az előrejelzések döbbenetesek. Egyszerűen már réges-régen átléptük azt az értéket, a határt, amit a Föld képes eltartani már rövid távon is.[1] A figyelmeztető jelek pedig már napi szinten észrevehetőek. Ez a ma élő emberiség legnagyobb problémája, minden probléma gyökere ebből ered. Ezt pedig sürgősen meg kell oldani. A nevetséges az egészben az,  hogy a rengeteg elpazarolt pénzt a világban egy dologra kellene csak összpontosítani, támogatások formájában. Arra, hogy a lányok oktatása és a rájuk vonatkozó emberi jogok az egész Földön biztosított legyen.

Az a tapasztalat, hogy ha a nők rendelkezhetnek a saját testük fölött, akkor csökken a gyerekszám! Amennyiben ezt nem hagyjuk nekik, az egész civilizáció ismét kárt fog vallani, bele fog pusztulni! Ezért fontos, hogy világszerte biztosítsuk a nők számára a családtervezés eszközeit, a hozzájuk kapcsolódó tudást, valamint jogokat.

Ennek a témának a magyarországi szakértője a BOCS Alapítvány és rajtuk keresztül Te is részt vehetsz egy szebb jövő elérésében azzal, hogy náluk karbonsemlegesíted magad, támogatásoddal biztosítod a munkájukat. Jómagam is azt teszem.



Rampasek László

A kép forrása: https://www.ksh.hu/interaktiv/grafikonok/vilag_nepessege.html
[1] “A növekedés határai” alapján nem fog 2100-ig növekedni a népesség, hanem már 2030 körül elkezd csökkenni (a klímaváltozás, és a természeti erőforrások kritikus fogyása miatt)