JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A Mátrai Erőmű is elutasította

“Budapest, 2013. június 13. – Megdöbbentő kutatási adatokat közöl a ma megjelent „Csendes gyilkosok”[1] című Greenpeace jelentés: Európában évente több mint 240.000 életév elvesztését, nagyjából 22.000 ember, átlagosan a várható élettartam előtt 11 évvel bekövetkező halálát okozzák a széntüzelésű erőművek. A jelentés megvizsgálta a már működő 300, és a tervezési fázisban lévő 50 új szenes erőmű egészségügyi hatásait is. A Stuttgarti Egyetem kutatási eredményei szerint, ha a tervezett új szénerőművek működésbe lépnek, a megnövekedett légszennyezettség miatt 2700-zal több korai halálesettel, vagyis további 31.000 életév elvesztésével számolhatunk évente.
A kutatás szerint a már működő, elavult erőművek hatása is drámai: a korai halálozások száma összevethető a közúti balesetek áldozatainak számával, sőt régiónkban a legtöbb országban (Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Bulgária) meg is haladja azt. Bozsó Brigitta a Greenpeace Magyarország kampányosa elmondta: „A kutatók a hazai erőművek közül a Mátrai Erőmű környezetszennyező és egészségromboló hatását elemezték, mely bekerült a 100 legpiszkosabb erőmű közé. A kutatások alapján a magyarországi szénipar által kibocsájtott szennyezések káros egészségügyi hatásai is számszerűsíthetőek, e szerint évente nagyjából 138 fő halála vezethető vissza a szénerőművekre.” Lauri Myllyvirta a Greenpeace szénnel foglalkozó szakembere szerint: „Nincsen olyan, hogy tiszta szén technológia – a szénerőművek csendes gyilkosok, melyek évente több millió tonna toxikus gázt és részecskét bocsátanak ki. Ezek az anyagok belélegezve roncsolják a tüdőt, bekerülnek a véráramba és különféle légzőszervi és más megbetegedéseket, akár tüdőrákot, szívrohamot, asztmát okoznak.” „Az alacsony hatékonyságú és elavult erőművek életbentartásával teljesen feleslegesen romboljuk a saját és gyermekeink egészségét, miközben ma már rendelkezésre állnak azok a megújuló technológiák, amikkel valóban tisztán és hatékonyan meg lehet termelni a szükséges villamos energiát. A 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálata remek alkalom a szén- és ligniterőművek fokozatos kiváltásának elkezdésére” – tette hozzá Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország munkatársa.”
Forrás: Greenpeace június 14, 2013

Turow power plantHozzáteszem, hogy 5 évvel ezelőtt több Magyarországon működő erőmű köztük a Mátrai Erőmű szakemberei is – feltételezve, hogy gondos vizsgálódást követően – elutasították annak a hatásfoknövelő technológiának a bevezetését, mely az el nem égett részecskéket a pernyében 36%-kal, a hamuban 33%-kal és az égéshez szükséges O2 14%-kal csökkentette volna! Az már mellékes, hogy a kazán hatásfoka és annak összetevőinek paraméterei is pozitív irányba változtak (szintén volna) a tervek szerint. A következtetés, hogy változtatni egy működő rendszeren, – még ha az már több évtizede bizonyítottan hatástalan – emberi tényezők miatt szinte lehetetlennek tűnik. A fogyasztók – akik a villamos energiát felhasználják – sok esetben nem is tudják, hogy a konnektorban lévő áramot mindösszesen kb. 10% hatásfokkal érik csak el! Ez megdöbbentő adat! Azt jelenti, hogy 10 vagon szénből vagy 10 kivágott fa törzséből, 1 vagonnyi vagy egy fatörzsnyi energia jut csak el a felhasználóhoz. A többi megy a levegő fűtésére, megy a hamuba és a pernyébe, szennyezve a környezetet! Szépen lassan beterítve az egész Földet!!! Nem hiszed!? Nézz csak rá az autódra egy jó kiadós eső után. Természetesen a fogyasztónak ki kell fizetnie mind a 10 vagon szenet vagy a tíz kivágott fa törzset, amiből nyerik a konnektorban elérhető villamos energiát. Igen, tízszer annyit fizetünk ezért!
Ha így nézzük nem is annyira drága például a szélenergia vagy a napenergia közvetlen felhasználása, mely a fenntarthatóságot jelentheti a következő generációk számára. Remélem nekik több eszük lesz, és felszólítják a kormányokat és a szennyező cégeket, hogy zárják be a piszkos erőműveiket. Ne holnap, holnapután, hanem azonnal… Ne hagyják azokat akik foggal körömmel ragaszkodnak ahhoz, ami öli őket a fenti tanulmány szerint is!

Rampasek László