JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A Mentoni felhívás

1971. május 11-én 23 ország 2200 tudósa „a Terra bolygó három és félmilliárd lakója nevében” levelet írt az ENSZ főtitkárának „az emberi nem kipusztításának lehetőségét magában hordó általános veszélyről”.

Ezt a dokumentumot az ENSZ harmadik főtitkárának, a burmai U Thantnak nyújtották át és a szignók között szerepel számos Nobel-díjas, például Szent-Györgyi Albert aláírása is. Ez az úgynevezett mentoni felhívás a pusztító környezetszennyezésre hívja fel a figyelmet, mellyel az emberiség megfosztja a környezetet az önmegújító képességétől; mindezt pillanatnyi előnyök érdekében teszi és ami a legrosszabb: ennek hatása kiszámíthatatlan. Egyik eredménye volt az 1972-es ENSZ világkonferencia Stockholmban.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy abban az évtizedben sokak álláspontja megváltozott a tudománnyal kapcsolatban, sok tudós lelkiismerete felébredt és elindultak a legújabb kori környezetvédelmi mozgalmak. Sajnos az ébredés nagyon lassú folyamatnak bizonyult és a mai napig sok döntéshozó, gyáva “fafej” akadályozza a gyors változások elérését ezen a téren.

Ma kezdjük igazán érezni a klímaváltozás pusztító hatásai miatt, milyen drága éveket vesztegettünk el a tétlenséggel, a lassúsággal. Még mindig itt tartunk. Az alábbi kép és a rajta szereplő adatok magukért beszélnek!

Rampasek László