JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A paksi bővítés elszenvedte az első komoly csapást, és még ennél is komolyabbakat kaphat

Tovarisi újra! - A paksi bővítés elszenvedte az első komoly csapást, és még... - ClimeNewsAz Euratom és az Európai Bizottság egyhangúan elutasította, hogy Magyarország az új paksi blokkok üzemanyag-ellátásában monopóliumot biztosítson az orosz Roszatom vállalatnak. [1] „Paks II Magyarországot csak még függőbbé teszi Oroszországtól, nem függetlenebbé. És ez nemcsak a mi véleményünk, hanem az Európai Bizottságé is” – nyilatkozta Jan Haverkamp, a Greenpeace nemzetközi atomenergia-szakértője.
A Greenpeace szerint itt az alkalom a magyar kormány számára, hogy további súlyos veszteségek nélkül leállíthassa a projektet. A zöld szervezet emellett teljes átláthatóságot, illetve valódi társadalmi párbeszédet is követel.
Az Európai Bizottság döntése világosan megmutatta, hogy az atomerőmű-bővítésnek nemcsak a környezeti, hanem a gazdasági és politikai kockázatai is súlyosak.

A paksi beruházás kapcsán további uniós vizsgálatok is zajlanak. Egyrészt a tiltott állami támogatásnak, másrészt az uniós versenyjog megsértésének a gyanúja is fennáll. 2014-ben ezért az Energiaklub és a Greenpeace az Európai Bizottsághoz, illetve az Aarhusi egyezmény Jogkövetési Bizottságához fordult. [2]

„Paks II több sebből vérzik. Épp a fukusimai tragédia negyedik évfordulóján látta el kézjegyével Áder János köztársasági elnök a törvényt, amely gyakorlatilag a paksi beruházással kapcsolatos összes adatot titkosíthatóvá teszi 30 évre. A beruházás így teljesen átláthatatlanná válhat, mindenfajta társadalmi kontrollt kiiktatva. A Greenpeace tavalyi tanulmánya alapján a Roszatom részvétele a projektben további súlyos kockázatokat jelent” –  mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója. [3]

A Medián reprezentatív közvélemény-kutatása mindezeken felül azt is bemutatta, hogy a magyar lakosság 60%-a ellenzi jelenlegi formájában a paksi beruházást, és a lakosság kétharmada kifejezetten a megújulókat támogatja. [4]

A Greenpeace számára egyértelmű, hogy a magyar kormány nem törődik a paksi beruházás veszélyeivel. Továbbra is bízunk abban, hogy ezen tévedésüket mihamarabb belátják.

Forrás: Budapest, 2015. március 13. – Greenpeace