JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A párizsi COP21 mérföldkő lehet bolygónk jövője szempontjából

2015. november 30. és december 11. között Párizsban kerül megrendezésre az ENSZ 21. Klímakonferenciája (COP21). A 195 országot érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést.

 

 

A párizsi COP21 mérföldkő lehet bolygónk jövője szempontjából - ClimeNewsA helyszínt biztosító Franciaország számára az esemény különösen fontos, hiszen a COP 21 a legnagyobb jelentőségű klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi konferencia. Amennyiben sikeres lesz a párizsi talákozó, olyan nemzetközi egyezmény fog megszületni, amellyel elérhető az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése (a felmelegedés elsődleges oka), valamint kialakítható egy a fosszilis energiahordozóktól (kőolaj, szén, gáz) kevésbé függő társadalom és gazdaság.

Egyezmény nélkül a kockázat hatalmas: az átlag hőmérséklet-növekedés a század végére 4,8°C-os lehet, a tengerszint és a vízhőmérséklet emelkedni fog, csökken a biodiverzitás, hosszabb lesz az aszályos időszak, jellemzőbbé válik a szélsőséges időjárás.

A COP21 tagországok elköteleződésének tétje tehát bolygónk jövője. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon szavaival élve:

« Nincs B-terv, mert nincs B bolygó »

Franciaország olyan konferenciát szeretne, ahol egy mindenki által és mindenki számára ambiciózus és tisztességes megállapodás születik, és amely képes lesz további lehetőségeket is felvázolni. Cél az is, hogy a szakemberek, politikai döntéshozók, vállalatvezetők, önkormányzatok, alapítványok, civilek mind aktív szerepet tudjanak vállalni a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A Budapesti Francia Intézet és a Magyarországi Francia Nagykövetség egész évben különböző programokon keresztül foglalkozik a COP21 által felvetett témákkal: a klímaváltozás gazdasági, politikai, környezetvédelmi és egészségügyi kihívásaival, globális és helyi aspektusaival, a felmerülő problémákkal, ugyanakkor a lehetséges megoldásokkal is.

A február 25-én megrendezett Új klímagazdaság konferencia után a következő rendezvényre május 26-án kerül sor a Francia Intézetben Limától Párizsig : a klímaváltozás kihívásai és időszerűsége az Európai Unióban; a Visegrádi csoport címmel.

Az eseményen részt vesz Marie-Hélène Aubert a francia köztásasági elnök környezetvédelmi és klíma ügyekkel kapcsolatos tanácsadója. Együttműködő partner a Közép-Kelet Európai Környezetvédelmi Regionális Központ (REC).

Forrás: Francia Intézet