JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A Patricia útjában kő kövön nem marad

A Patricia útjában kő kövön nem marad - ClimeNews - Patricia_hurrikan3-MTI705Miután idén ismét megdőltek a meleg rekordok világszerte, a Patricia minden idők legerősebb hurrikánja ezekben az órákban megérkezett Mexikóba a Csendes-óceán felől. 400 ezer embernek kell kitelepülnie a Patricia útvonalába eső területekről. Az 5-ös erősségű hurrikán a parton akár 325 km/h-s (egyes következtetések szerint 398 km/h) széllökésekkel fog tarolni.

A Patricia hurrikánt erősségben ahhoz a Haiyan tájfunhoz hasonlítják a szakemberek (erről itt írtunk korábban: A vihar, ami durvább, mint Katrina és Sandy), ami 2013-ban 6300 emberrel végzett a Fülöp-szigeteken.

A legmagasabb, 5-ös erősségű hurrikánná rekordsebességgel fejlődött Patricia, a Közép-Amerikától nyugatra kifejlődött trópusi ciklon. A hurrikánvadász repülőgépek (melyek méréseivel igyekeznek az előrejelzéseket pontosabbá tenni) mérései alapján a ciklon közepében mindössze 9 óra leforgása alatt csökkent a légnyomás 950 hPa-ról 885 hPa-ra – ilyen még nem volt.

Ezen nyomásadatok alapján a felszín közelében 175 csomós (324 km/h) alapszél mellett 215 csomós (398 km/h) széllökések is előfordulhatnak.

A felhők 16,5 kilométer magasra emelkednek. A hurrikán “szemében” a tengervíz 31 fokos, viszont még 3000 méter magasan is csak 29 fokos a levegő  hőmérséklete.

R.L.