JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Áder János: a Kárpát-medencében erősebb a klímaváltozás hatása

A Kárpát-medencében erősebb a klímaváltozás hatása, mint máshol Európában – mondta a köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Németvölgyi Gondozási Központban tett látogatásán. Áder János szerint ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medencében élők sokkal gyorsabban, sokkal intenzívebben, sokkal nagyobb mértékben érezhetik a klímaváltozás hatásait.

Áder János mindenkit arra kért, csatlakozzon a www.elobolygonk.hu honlapon elindított kampányához, melynek célja, hogy a decemberi párizsi klímacsúcs résztvevőit minél ambiciózusabb megállapodás elfogadására ösztönözze.

Arra hívta fel a figyelmet, ha nem sikerül megállapodni, annak beláthatatlan következményei lehetnek, így például a klímaváltozás hatására modern népvándorlás indulhat el, és az ENSZ azzal is számol, hogy akár háborúk is kezdődhetnek az ivóvizek birtoklásáért.

Jelezte, egyre gyakrabban látni a televízióban természeti katasztrófákat, melyek Magyarországot sem kerülik el.     A probléma érzékeltetésére elmondta, a Duna árvízszintje a 2. világháború előtt Budapestnél nem haladta meg a 8 méteres árvízszintet, de a két évvel ezelőtti már közel járt a 9 méterhez, és az azt megelőző 15 évben négyszer is meghaladta a 8 métert.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd - ClimeNewsÁder János arról is beszélt, a Tisza mentén idén elkészül a hatodik tározó, de szerinte építeni kell még hatot, mert így tudják megvédeni, megóvni a folyó mellett élő másfél millió ember életét és vagyonát.     A köztársasági elnök arról is beszélt, Magyarország vízkészlete “isteni adottság”, amivel jól kell sáfárkodni, amire vigyázni kell. Szerinte a magyar ivóvíz előbb-utóbb exporttermékké fog válni.     Az államfő kijelentette: Magyarország joggal lehet büszke a környezetvédelemmel kapcsolatos teljesítményére, hiszen az elmúlt 25 évben a szén-dioxid-kibocsátást 39 százalékkal csökkentette, az energiafelhasználást 20 százalékkal, miközben a magyar GDP 31 százalékkal nőtt. Ezt viszonylag kevés ország tudja elmondani magáról a világon – fűzte hozzá.

A párizsi klímacsúcsra, az ott elfogadandó megállapodásra utalva arról beszélt, hogy miközben a helyzet világos és egyértelmű, tehát a célokban egyetértés van, az egyes országok érdekei különbözőek.     Az államfő május elején jelentette be a magyar honlap elindítását, miután konzultált Al Gore volt amerikai alelnökkel, a nemzetközi kezdeményezés elindítójával. Al Gore – akit klímavédelmi, környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntettek ki – célja az, hogy kampányának egymilliárd támogatót szerezzen, azaz elektronikus aláírást gyűjtsön a párizsi klímacsúcs előtt. Magyarország volt az első ország, amely egy saját honlappal csatlakozott a világméretű összefogáshoz.     A köztársasági elnök szerda délután – meghívásra – a XII. kerületi Németvölgyi Gondozási Központba látogatott, ahol nyugdíjasokkal beszélgetett a klímaváltozás hatásairól, és azok Magyarországot érintő veszélyeiről. A gondozási központ klubjának nyugdíjas tagjai korábban levélben fordultak az államfőhöz, hogy tájékoztatást kérjenek, milyen módon tudnának csatlakozni a kampányhoz. A köztársasági elnök munkatársai segítségével bemutatta ezt is megmutatta az érdeklődőknek.

 Forrás: MTI