Áder: Van egy visszatérő álmom

A döntéshozók erkölcsi felelősségét hangsúlyozta Áder János a párizsi klímacsúcs nyitónapján elmondott beszédében. A magyar köztársasági elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök után kapott szót.

“Van egy visszatérő álmom” – kezdte beszédét a köztársasági elnök a párizsi ENSZ-értekezleten. Ebben az álomban a még meg nem született unokája kéri számon az államfőn 25 év múlva azt, hogy a világ miért nem akadályozta meg a klímaváltozás negatív hatásait – közölte az MTI.

Saját bőrünkön

Áder: Van egy visszatérő álmom - ClimeNewsA hétfőn megnyitott párizsi klímacsúcson a világ 151 ország állam- és kormányfője képviselteti magát. Áder János a felszólaló államfők között sorban Vlagyimir Putyin orosz elnök után kapott szót – írja a The Guardian brit lap.
.
A magyar köztársasági elnök szerint ha az emberiség nem változtat mostani felelőtlen magatartásán, annak olyan súlyos következményei lehetnek, mint

az aszályok, árvizek, elsivatagosodás, pusztító természeti katasztrófák, éhínség, migráció és háborúk”. 

Az államfő hozzátette, hogy az ezredforduló óta a tudományos érveken túl már a saját bőrünkön érezhetjük a természet jelzéseit.

Mi felelősségünk

Áder János a majdani unokája nevében tette fel a kérdést, miért nem vonta le az emberiség időben a megfelelő következtetéseket. Miért nem honosította meg a klímabarát technológiákat? Miért nem támogatta nagyobb mértékben az erre irányuló kutatásokat? Miért nem hallotta meg a világ vallási vezetőinek intéseit, amelyek a jövő generáció iránti felelősségre figyelmeztettek.

Beszéde végén reményét fejezte ki, hogy a következő napokban eldől, mit tudunk válaszolni ezekre a kérdésekre, és 25 év múlva az unokáinknak nem kell feltenniük ezeket a kérdéseket.

Kiotó- egyezmény helyett

A december 11-ig tartó csúcstalálkozón a cél egy olyan globális megegyezés tető alá hozása, amivel sikerül az éghajlatváltozást visszaszorítani és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést megakadályozni. A várható nemzetközi megállapodás a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltaná fel.

Forrás: ORIGO