JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Állampolgárok termelhetnék meg az EU áramszükségletének 45%-át 2050-re

Az energiarendszer demokratizálásával az Európai Unió 2050-re 100%-ban átállhatna a megújuló energiák használatára. Mégpedig úgy, hogy az uniós áramszükséglet felét közösségek, háztartások állítják elő. Erre az eredményre jutott a Greenpeace, a Föld Barátai Európa, az Európai Megújuló Energia Szövetség és a REScoop.eu megbízásából készült friss kutatás. [1] Ez biztosítaná az európai energiarendszer szén-dioxid-semlegességét és az energiának a mainál jóval hatékonyabb felhasználását. A zöld szervezetek azt várják a döntéshozóktól, hogy még 2016-ban fogadjanak el egy, a közösségi energiatermelést támogató uniós szabályozást.


Állampolgárok termelhetnék meg az EU áramszükségletének 45%-át 2050-re - ClimeNews

A Greenpeace, a Föld Barátai Európa, az Európai Megújuló Energia Szövetség és a REScoop.eu megbízásából kutatást készített a CE Delft környezetvédelmi kutatóintézet, hogy felmérje a közösségi energiatermelésben rejlő lehetőségeket. A kutatás a már meglévő uniós adatokra épít, és a Greenpeace Energia[Forradalom]-forgatókönyvét [2] alkalmazza, amely egy 2050-re 100%-ban a megújuló energiákat használó globális energiarendszert modellez. A kutatás emellett számításba veszi az aktuális gazdasági helyzetet, valamint a megújuló energiaforrásokkal és a klímavédelemmel kapcsolatos hozzáállást.

A kutatás eredményei azt mutatják: a megújuló energiahordozókra való átállásban kulcsszerep jut a fogyasztóknak. Közösségi energiatermeléssel [3] 2050-re az Európai Unió teljes villamosenergia-igényények 45%-át fedezhetnék maguk az állampolgárok, megújuló energiából.

Az európai energiarendszer forradalmasításának az a lényege, hogy visszavesszük az energiatermelést a nagy energiaszolgáltatóktól, és a bolygónk szempontjait tesszük az első helyre. Ehhez mind uniós szinten, mind a tagállamok nemzeti jogalkotásában rögzíteni kell az állampolgárok jogát a megújuló energia előállításához” – mondta Molly Walsh, a Föld Barátai Európa közösségi energia kampányának felelőse.

A jogszabályoknak a megújuló energiatermelésre hajlandó, az energiatakarékosságot szem előtt tartó állampolgárokat kéne támogatniuk, a nagy és szennyező áramszolgáltató cégek helyett” – jelentette ki Tara Connolly, a Greenpeace EU energiapolitikai tanácsadója.

A kutatást megrendelő szervezetek olyan keretrendszer felállítását szorgalmazzák, amely védelmet és támogatást nyújt az Európai Bizottság energiauniós csomagjának lényegi elemét képező közösségi energiatermelők számára. Ennek az alapjait már 2016-ban meg lehetne teremteni uniós szinten a megújulóenergia-irányelv felülvizsgálatával és az új energiapiaci modell megfelelő kialakításával.

Forrás: Greenpeace

[1] A közösségi energiatermelésben rejlő potenciál az Európai Unióban című kutatást a CE Delft készítette, a European Renewable Energies Federation, a Föld Barátai (Friends of the Earth), a Greenpeace és a European Federation of Renewable Energy Cooperatives megbízásából.  A tanulmány elérhető: http://climenews.hu/letoltes/Greenpeace/CE Delft – The potential of energy citizens in the European Union.pdf
A tanulmánnyal kapcsolatos további háttéranyagok letölthetők: http://climenews.com/letoltes/Greenpeace/

[2] Greenpeace Energia[Forradalom] című tanulmánya
http://climenews.hu/letoltes/Greenpeace/Energy-Revolution-2015-Full.pdf

[3] A tanulmány közösségi energiatermelőnek nevezi azokat a magánszemélyeket vagy háztartásokat, amelyek saját maguk egyénileg vagy kollektívan állítják elő a számukra szükséges elektromos áramot és rugalmasan alakítják a felmerülő áramszükségletüket. Közösségi energiatermelőnek minősülnek továbbá a városok és közintézmények, úgy mint önkormányzati épületek, iskolák, kórházak vagy kormányzati épületek, továbbá ötven főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások.