Az Európai Városok Chartája

Az Európai Városok Chartája a Fenntarthatóság Felé (Az Aalborgi Charta)

Az Európai Városok Chartája | ClimeNews(ahogyan a Fenntartható Városok Európai Konferenciája elfogadta 1994. május 27-én, Aalborgban, Dániában)

I. rész: Együttes Nyilatkozat: Az Európai Városok a Fenntarthatóság Felé
II. rész: Az Európai Fenntartható Városok Kampánya
III. rész: Részvétel a Helyi Agenda 21 folyamatban: Helyi Akciótervek a Fenntarthatóság Felé

I. rész
Együttes Nyilatkozat: Az Európai Városok a Fenntarthatóság Felé

1.1. Az európai városok feladatai

Mi, az Chartát aláíró európai városok, kinyilvánítjuk, hogy a történelem fejlődése során városaink birodalmak, nemzetállamok, különböző rezsimek alatt éltek és azokat túlélték, fennmaradtak, mint a társadalmi élet központjai, a gazdaság folytatói, a kultúra, a hagyomány és a tradíció őrizői. A családokkal és a szomszédok közösségeivel együtt, a városok az állam és a társadalom alapvető részeivé váltak. A városok lettek az ipar, a kézművesség, a kereskedelem, az oktatás és a kormányzás központjai.

Megértettük, hogy a jelenlegi városi életforma, különösen a munka és a funkciók megosztása, a területhasználat, a közlekedés, az ipari termelés, a mezőgazdaság, a fogyasztás és a szabadidős elfoglaltságok, tehát az élet jelenlegi szervezése alapvetően felelősek számos környezeti problémáért, mellyel ma az emberiség szembenéz. Ez különösen igaz azért, mert Európa lakosainak 80 %-a városi körzetekben lakik.

Tudomásul vesszük, hogy az erőforrások fogyasztásának jelenlegi mértéke az iparosodott országokban nem érhető el a ma élő valamennyi ember számára, még kevésbé a jövő generációk számára anélkül, hogy ezzel ne rombolnánk a természeti erőforrásokat.

Meggyőződtünk arról, hogy a fenntartható emberi élet nem érhető él a fenntartható helyi közösségek nélkül. Az önkormányzat áll a legközelebb a lakosokhoz és osztozik a felelősségben a központi kormányokkal az emberiség és a természet jólétének minden területén. Éppen ezért, a városok a változó életstílus, termelés, fogyasztás és területhasználati szokások kulcsszereplői.

1.2. A fenntarthatóság fogalma és elvei

Mi, a városok megértjük, hogy a fenntartható fejlődés eszméje hozzásegít minket ahhoz, hogy a természet eltartó képességéhez igazítsuk életvitelünket. Keressük a társadalmi igazságosságot, a fenntartható gazdaságot, és a környezeti fenntarthatóságot. A társadalmi igazságosság szükségképpen a gazdasági fenntarthatóságon és igazságosságon alapul, amely környezeti fentarthatóságot kíván meg.

A környezeti fenntarthatóság a természeti tőke megtartását jelenti. Azt követeli meg tőlünk, hogy a megújul erőforrások, víz és energiaforrások használatának mértéke ne haladja meg azt a mértéket, amellyel a természeti rendszerek helyreállítják magukat, illetve a nem megújuló erőforrások felhasználása ne haladja meg azt a mértéket, amellyel a fenntartató megújuló erőforrások felválthatják azokat. A környezeti fenntarthatóság ugyancsak magában foglalja azt, hogy a kibocsátott szennyezőanyagok mértéke nem lépje túl azt a mértéket, mellyel a levegő, víz és talaj képes azokat befogadni és feldolgozni.

Tovább lépve, a környezeti fenntarthatóság magában foglalja a biodiverzitás megőrzését; az emberi egészséget; akárcsak a levegő, a víz és a talaj minőségét, amely elegendő az emberi élet és jólét megőrzéséhez, de ugyancsak az állatok és növények életének megőrzéséhez mindörökre.

1.3. Helyi stratégiák a fenntarthatóság felé

Meg vagyunk győződve arról, hogy a város a legnagyobb egység, amelyik alkalmas arra, hogy alapvetően befolyásoljon számos város építési, gazdasági, társadalmi, politikai, természeti erőforrás és környezetvédelmi egyensúly hiányt, amely modern világunkat károsítja és egyben a legkisebb egység, melyen belül a problémák megfelelő integrációban, holisztikus és fenntartható módon közelíthetők meg. Minden városnak, tehát meg kell találni a saját utat a fenntarthatósághoz. Integrálnunk kell a fentarthatóságot minden politikánkba, és erőfeszítéseket kell tenni a helyileg legalkalmasabb stratégiák kimunkálására.

1.4. A fenntarthatóság mint kreatív, helyi és egyensúlyt kereső folyamat

Mi, a városok felismerjük, hogy a fenntarthatóság nem vízió és nem is változatlan állapot, hanem kreatív, helyi és egyensúlyt kereső folyamat, amely kiterjed a helyi döntéshozatal minden területére. Állandó visszacsatolást jelent a városi menedzsmentnek, alapot adva a városi ökoszisztéma egyensúlyának megteremtésére. A városi vezetés olyan kiépítésével, amely az ilyen folyamattal kapcsolatos alapvető információkra épít, a város mint szerves egész jelenik meg és ez befolyásolja majd minden jelentős tevékenységét. Az ilyen folyamaton keresztül a város és annak polgárai tájokozottak a választás lehetőségéről. A fenntarthatóságra épülő vezetési stílus mellett a döntések nem csupán a jelenlegi csoportok érdekeit képviselik, hanem a jövő nemzedékekét is.

1.5. A problémák megoldása az együttműködés keretében

Mi, a városok belátjuk, hogy a város nem engedheti meg magának, hogy a problémáit a tágabb környezetbe vagy a jövőbe származtassa át. Éppen ezért, bármely probléma és egyensúlyi hiány a városon belül vár megoldásra, elsősorban helyi szinten, vagy össze kell fogni valamely nagyobb egységgel regionális vagy nemzeti szinten. Ez a probléma megoldása az együttműködés segítségével. Ennek az elvnek a megvalósítása minden városnak jelentős szabadságot ad saját tevékenysége meghatározásához.

1.6. A városi gazdaság a fenntarthatóság felé

Mi, a városok, megértjük, hogy a természeti erőforrások, mint az levegő, a talaj, a víz és az erdők, a gazdasági fejlődés korlátozó tényezőjévé váltak. Éppen ezért mindezen tőkébe nekünk is kell beruháznunk. A prioritások megfelelő kialakítása megköveteli:

1. A beruházásokat annak érdekében, hogy fenntartsuk az olyan megmaradt természeti tőkét, mint a felszín alatti vizek, a talaj, a ritka fajok élőhelyeit;
2. hogy segítsük elő a természeti tőke növekedését a jelenlegi kiaknázás szintjének csökkentésével, mint amilyen a nem megújuló energia használatának csökkentése;
3. a beruházásokat annak érdekében; hogy csökkenjen a természeti tőkére nehezedő nyomás, a megművelt természeti erőforrások kiterjesztésével, mint amilyenek a parkok a városon belül, annak érdekében hogy a felüdülési igények nem a természetes erdőkre nehezedjenek; és
4. a termékek véghasználati hatékonyságának növelését, mint az energia hatékony építkezés, a környezetbarát városi közlekedés.

1.7. Társadalmi igazságosság a városi fenntarthatóságért

Mi, a városok, tudatában vagyunk annak, hogy a környezeti problémák legjobban a szegényeket sújtják (mint a közlekedés zaja és légszennyezése, a szolgáltatások hiánya, az egészségtelen lakáskörülmények, a szabad tér hiánya) és ők a legkevésbé képesek a problémák megoldására. A gazdaság aránytalan elosztása a nem fenntartható magatartáshoz vezet és mind nehezebbé teszi a változtatást. Célunk az emberek alapvető szociális igényeinek integrált kezelése az egészségügyi ellátás, a foglalkoztatás és az építési programok környezetvédelemmel történő együttes kezelését jelentve. Az a szándékunk, hogy tanuljunk a fenntartható életstílus kezdeti tapasztalataiból, így dolgozhatunk a polgárok életminőségének javításán anélkül, hogy a fogyasztás egyszerű maximalizálására törekednénk.

Megkíséreljük a munkaalkalmak megteremtését, melyek hozzájárulnak a közösség fenntarthatóságához és a munkanélküliséget csökkentik. Amikor álláshelyeket keresünk, a gazdasági lehetőségek hatásait a fenntarthatóság szempontjából mérjük fel, hogy hosszabb távú állásokat teremtsünk és hosszabb távon használható termékeket, a fenntarthatóság elvének megfelelően.

1.8. Fenntartható földhasználat

Mi, a városok, felismerjük a hatékony földhasználat és a fejlesztési tervezés fontosságát, mely magában foglalja a tervek környezeti hatásainak stratégiai felmérését is. Ki kell használni a hatékony tömegközlekedés és energiahasználat lehetőségét, melyet a nagyobb népsűrűség jelent, amellett, hogy a fejlesztés emberi léptékét is meg kell őrizni. A belső városi területek felújításának programjai és az új külvárosi területek alakítása során a funkciók vegyítése révén a mobilitás csökkentése irányába kell törekedni. A megfelelő regionális egymásrautaltság fogalma lehetővé teszi, hogy a város és a vidék közötti mozgás egyensúlyba kerüljön a környező területek erőforrásainak megfelelő használata révén.

1.9. Fenntartható városi közlekedési szokások

Mi, a városok törekszünk arra, hogy a társadalmi jólét és a városi életforma kevesebb közlekedéssel legyén elérhető. A fenntartható város számára alapvető a kényszerű mozgások csökkentése és a motorizált közlekedés fejlesztés szükségtelen támogatásának megszüntetése. Prioritást kell biztosítani a közlekedés ökológiailag megfelelő formái számára (mint a gyaloglás, a kerékpározás, a tömegközlekedés) és tervezési elképzeléseink, középpontjába kell állítani e törekvéseket. A motorizált egyén azt jelenti, hogy a tömegközlekedésnek kiegészítő szerep jut, megkönnyítve a helyi szolgáltatások elérhetőségét és a város gazdasági életének megmaradását.

1.10. A globális klíma iránti felelősség

Mi, a városok megértjük, hogy a globális felmelegedés jelentős kockázati tényező a természetes és épített környezet számára, és a következő emberi generációk érdekében megfelelően stabilizálni kell és csökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátását a légkörbe, amilyen gyorsan ez csak lehetséges. Fontos emellett a globális biomassza erőforrások megőrzése, mint az erdők és a fitoplankton, amelyek az Föld szénforgalmában jelentős szerepet kapnak. A fosszilis energiaforrásból származó emissziójának csökkentése megköveteli az alternatívákon alapuló kezdeményezések megértését a városi környezetben, mint energiaszisztémában is. Az egyetlen fenntartható lehetőség a megújítható energia alkalmazása.

1.11. Az ökoszisztéma mérgezésének megelőzése

Mi, a városok, tudatában vagyunk annak, hogy mind mérgezőbb és károsabb anyagok jutnak a levegőbe, vízbe, talajba, élelmiszerekbe és mindez egyre növekvő fenyegetést jelent az emberi egészség és az ökoszisztéma számára. Minden erőfeszítést meg kell tenni a további szennyezés megállítása és azok forrásnál való megszüntetése érdekében.

1.12. A helyi önkormányzás mint alapfeltétel

Mi, a városok, meggyőződésünket fejezzük ki arról, hogy rendelkezésünkre áll az erő, a tudás és a kreatív lehetőség az élet fenntartható fejlesztése, illetve a városok fenntartható kialakítása és üzemeltetése irányában. Mint a helyi közösségek demokratikusan megválasztott képviselői; készek vagyunk felvállalni a városok fenntarthatóvá alakításának felelősségét. Annak mértéke, hogy a városok mennyiben felelnek meg ennek a kihívásnak, függ attól is, hogy mennyire van joguk az önkormányzáshoz, a szubszidiaritás elvének megfelelően. Alapvető feltétel, hogy megfelelő hatáskörök legyenek helyi szinten és az önkormányzatok megfelelő anyagi alapokkal rendelkezzenek.

1.13. A polgárok mint kulcsszereplők és a közösség bevonása

Mi, a városok, az Agenda 21, a Riói Föld Csúcstalálkozó dokumentuma által adott felhatalmazás alapján a közösség minden szektorával – polgárok, gazdaság, érdekcsoportok együtt tevékenykedünk amikor kialakítjuk saját helyi Agenda 21 terveinket. Felismerjük az Európai Unió Ötödik Akcióprogramja – A fenntarthatóság felé – alapvető fontosságát és az abban foglalt felelősséget, amely megoszlik a közösség minden szektora között. Éppen ezért munkánkat az érintettek együtt működésére alapozzuk. Biztosítjuk, hogy minden polgárnak és érdekcsoportnak legyen joga az információhoz való hozzáférésre és részt vegyen a helyi döntéshozatali eljárásokban. Keressük a lehetőséget a fenntarthatóság oktatására, nem csupán a széles közösség, hanem a helyi önkormányzatok választott képviselői és tisztviselői irányában is.

1.14. A fenntarthatóság felé törekvő városi management intézményei és eszközei

Mi, a városok, alkalmazni fogjuk azokat a politikai és technikai eszközöket és intézményeket, amelyek a városi management ökoszisztéma szempontú megközelítéséhez szükségesek. Az eszközök széles körét vesszük igénybe, egyebek között a környezeti adatok gyűjtését és feldolgozását, a környezeti tervezést, a szabályozó, gazdasági és tájékoztatási eszközöket, mint amilyenek a jogszabályok, adók és díjak; a tudatformálást eszközeit, melyben a társadalmi részvétel is benne foglaltatik. Keressük az új környezetvédelmi szempontú költségvetés kialakításának módját, amely lehetővé teszi a természeti erőforrások gazdaságos alkalmazását, illetve a rendelkezésre álló mesterséges erőforrás – a pénz – megfelelő használatát.

Tudatában vagyunk annak, hogy politika-formáló és ellenőrző törekvéseinket, különösen amit a környezeti monitoring, auditálás, hatásvizsgálat, ellenőrzés, jelentéstétel kérdéseit illeti az indikátorok különböző típusaira kell alapozni, melyek magukban foglalják a városi környezetminőség, a városi szokások és mozgások, és különösképpen a városi fenntarthatóság mutatóit is.

Mi, a városok, felismerjük, hogy a környezeti érdekeket figyelembe vevő politikákat és tevékenységeket szerte Európában már sikerrel alkalmazták. Annak ellenére, hogy ezen eszközök értékes szerepet játszanak nem változtatták meg eddig a társadalom nem fenntartható fejlődését. A városok, ökológiai nézőpontra alapozva kiváló helyzetben vannak, hogy megtegyenek minden lépést a politikák és tevékenységek olyan értelmű integrálása érdekében, amely teljes körű fenntartható fejlesztést biztosít. Mindezen folyamatban fejlesztenünk kell stratégiáinkat, a gyakorlatba is át kell ezeket ültetni és meg kell osztani tapasztalatainkat.

II. rész
Az Európai Fenntartható Városok Kampány

Mi, európai városok, jelen charta aláírói, együtt törekszünk a fenntartható fejlődésre egy olyan folyamatban, ahol egymás tapasztalataiból és sikeres helyi példákból tanulunk. Erősítjük egymást hosszú távú helyi akcióprogramok kidolgozásában (Helyi Agenda 21-ek), ennek érdekében erősítjük a hatóságok közötti együttműködést és mindezt a folyamatot az Európai Unió városi környezet terén tett lépéseihez igazítjuk.

A fentiek érdekében kezdeményezzük az Európai Fenntartható Városok Kampányát amely erősíti és támogatja a városok munkáját a fenntarthatóság irányában. A Kampány első lépése egy kétéves periódust jelent, amelynek végeztével a folyamatot értékeljük a Fenntartható Városok Második Európai Konferenciáján, 1996-ban.

Minden helyi önkormányzatot meghívunk, akár város vagy megye, és az európai önkormányzatok minden szövetségét, hogy csatlakozzanak a Kampányhoz, jelen Charta elfogadásával és aláírásával.

Európa minden jelentős helyi önkormányzati szövetségét kérjük, hogy működjön közre a Kampányban. Koordinálós Bizottságot hozunk létre, amely ezen szövetségek képviselőiből áll. Megfelelő intézkedéseket teszünk azon önkormányzatok érdekében, melyek nem tagjai az szövetségeknek.

A Kampány elsődleges céljainak a következőket tartjuk:

• az európai városok közötti kölcsönös támogatás elősegítése a fenntarthatóság felé törekvő politikák kialakítása, fejlesztése és megvalósítása terén;
• a jó példák gyűjtése és terjesztése;
• a helyi önkormányzatok között a fenntarthatóság eszméjének terjesztése;
• a Charta további aláíróinak gyűjtése;
• megszervezni egy éves Fenntartható város díj-at;
• politikai javaslatokat kidolgozni az Európai Bizottságnak;
• Fenntartható Városok Jelentése számára anyagot szolgáltatni;
• támogatni a helyi politikusokat az Európai Unió által kiadott javaslatok és jogalkotás megvalósítása érdekében;
• kiadni egy Kampány folyóiratot.
Mindezen tevékenységék szükségessé teszik a Kampány koordináció létrehozását. Meghívunk minden szervezetet, hogy aktívan támogassa a Kampányt.

III. rész
Részvétel a Helyi Agenda 21 folyamatban:
Helyi Akciótervek a Fenntarthatóság Felé

Mi, európai városok, jelen Charta aláírói, felhívunk mindenkit a jelen Charta aláírására és az Európai Fenntartható Városok Kampányához való csatlakozásra, annak érdekében, hogy konszenzust alakítsunk ki városainkban a Helyi Agenda 21-ek 1996 végéig történő elfogadása érdekében. Ez megfelel a Riói Föld Csúcs által 1992-ben elfogadott Agenda 21 28. fejezetének. Az egyéni helyi akciótervekkel hozzájárulunk az Európai Unió Fenntarthatóság felé című Ötödik Akcióprogramja megvalósításához. A Helyi Agenda 21 folyamatot jelen Charta I. részének megfelelően alakítjuk.
Javasoljuk, hogy a helyi akciótervek kialakítása során a következő lépéseket tegyük:
• a meglévő tervezési és pénzügyi keretek felismerése, illetve más programok és tervek ismerete;
• a problémák és azok kiváltó okai szisztematikus feltárása, kiterjedt közösségi konzultációk révén;
• a feladatok prioritásainak megállapítása, a fenti problémák fényében;
• a fenntartható közösség eszméjének megteremtése, a közösség minden szektorát magába foglaló részvételi eljárás útján;
• az alternatív stratégiák megfontolása és értékelése;
• hosszú távú helyi fenntarthatóságra törekvő akcióterv kialakítása, amely tartalmazza a mérhető célokat;
• a terv megvalósításának tervezése, amely magában foglalja az időrend kialakítását, illetve a felelősség megosztásáról szóló nyilatkozatokat a felek között;
• a terv megvalósítása ellenőrzésének és jelentései kidolgozásának eljárási rendjét is ki kell alakítani.

Felül kell vizsgálnunk, vajon az önkormányzataink belső felkészülése a feladatra megfelelő és hatékony-e, amely lehetővé teszi a Helyi Agenda 21 kialakítását, magában foglalva a fenntarthatóság felé törekvő hosszú távú akcióterveket is. Szükség lehet erőfeszítésekre, a szervezeti képességek növelése érdekében, amely magában foglalja a politikai feltételek felülvizsgálatát, a közigazgatási eljárásokat, az együttes és interdiszciplináris munkát, a megfelelő emberi erőforrásokat és a hatóságok közötti együttműködést, az egyesületek és hálózatok alkalmazásával együtt.

Aláírva Aalborgban, Dánia,1994. május 27.

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.