JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A bűntudat nem elég a Föld megmentéséhez

Ha elterjedne a minőségi zöld marketing, az komoly lépés lenne ahhoz, hogy idővel minden nap a Föld napja legyen. Egyre több a környezettudatos úton előállított termék, de sem a cégek sem az emberek nem hajlandóak átállni a zöld megoldásokra. Egy kis marketing megtolhatná a folyamatot, ha másra helyeznénk a hangsúlyt.

Joel Makower, a GreenBiz alapítója és szerkesztője jegyezte meg pár éve, hogy az energiatakarékos áruk kivételével semmilyen zöld termék nem tudott igazi piaci részesedéshez jutni. Az olyan befutott termékek sikere mögött, mint a Toyota Prius vagy az energiatakarékos izzók, nem környezettudatosság áll, hanem pusztán önérdek: ha Priust vezet az amerikai, nem kell üzemanyagadót fizetnie, ha energiatakarékos izzót vesz, akkor kisebb lesz a villanyszámlája. A zöld termék önmagában nem elég az értékesítéshez – tette hozzá Makower.

A bűntudat nem elég a Föld megmentéséhez - ClimeNews - Hírportál

A környezetvédelem is saját érdek

Tehát a fogyasztókat önmagában nem hatja meg az, ha valami környezettudatos szemlélettel készült, vagy ha az adott produktum környezetkímélőbb társainál, csak ha ez valamilyen módon az egyén érdekeivel is egybevág. Felmerül a kérdés, hogy a Földünk megóvását, amit azért a társadalom java elfogad kollektív érdekként, miért nem tudjuk a mindennapokban egyéni érdekekre lebontani? Pedig a Cone Communications felmérése szerint az amerikaiak 71 százaléka gondolkozik zölden vásárláskor, de egy friss felmérés szerint már Magyarországon is elindult a változás. A 2014–2016-re vonatkozó első Tudatos Vásárló Piaci Jelentés eredménye szerint 1014 milliárd forint volt a tudatos vásárlói döntések értéke.

Több ok is meghúzódik a háttérben. A jóléti államokban zöldnek lenni inkább divat, és a klímaváltozásból legtöbb esetben annyit éreznek az emberek, hogy többet kell használni nyáron a légkondit, míg a világ szegényebb országaiban, különösen azokban, ahol már esetleg ivóvízhiány is előállt a klímaváltozás miatt, pusztán az életben maradáshoz szükséges minimumot fogják és tudják szem előtt tartani. És az nem mindig zöld. De ehhez nem kell Kelet-Afrikáig menni. Egy posztszocialista ország panelrengetegében nyugdíjból vagy minimálbérből tengődő közép-európiai család se fogja a drágább mosogatószert venni, csak mert attól jobb lesz az óceáni halaknak.

Büszke állatfaj az ember

A zöld marketing vagy ökomarketing magába foglalja a környezetbarát gyártást, terjesztést, csomagolást és a megfelelő kommunikációt. A zöld kommunikáció legtöbb esetben arról szól, hogy azzal adjuk meg a módit, ha mi is ilyen termékkel rendelkezünk. Máskor a vásárlóban igyekszik rossz érzést kelteni, aki így bűntudatot érez, ha a „Föld megmentése érdekében” hívómondat ellenére, mégis a másik márkát választja. Ezek azonban hibás kommunikációs fogások, ha a célunk valóban a hosszú távú fenntarthatóság, és a zöld termékek piaci terjeszkedése. A zöld marketingnek fel kell vállalnia egyfajta oktató szerepet is, hiszen a Föld sorsa, a mi sorsunk is, az állatfajok sorsa, a mi sorsunk is. Ilyen gondolattal azonban ritkán térünk be a sarki boltba 10 óra munka után.

Ezért kiemelten fontos a kommunikáció. A „zöld” és az „organikus” elcsépelt kifejezések, amik lassan már hitelüket is vesztik a megannyi hamis áru miatt. A kiüresedett szlogenek helyett valódi tájékoztatásra lenne szüksége az embereknek, hogy tudják, mekkora az ökológiai lábnyomuk, és azt mennyivel csökkenthetik az adott termék használatával. A cégeknek szembe kéne nézniük saját környezetkárosító hatásukkal, és honlapjaikon mutatni kéne, mennyivel csökkentették azt a környezettudatos módszertanok bevezetésével, és azt is mutatniuk kéne, mennyivel csökkentették vásárlóik és ügyfeleik a környezetre mért negatív hatásukat azzal, hogy az ő terméküket használják. Az cégeknek meg kell vizsgálniuk, mik motiválják elsősorban az embereket arra, hogy zöld terméket vásároljanak, és aköré kell építeniük marketingtevékenységüket. A Föld megmentése kollektív érdek, bolygónk folyamatos pusztítása pedig mindannyiunk bűne, így a bűntudatkeltés és divatos szavak helyett inkább mutassunk példát egymásnak.

Forrás: Piac&Profit |  Szeicz András