JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Csendes katasztrófák

katasztrofakA “csendes katasztrófákra” hívja fel a figyelmet a vöröskereszt kampánya
A világ országait sújtó természeti katasztrófák 90 százaléka észrevétlen marad, mert nem kap nyilvánosságot. Ezekre a “csendes katasztrófákra” hívja fel a figyelmet a vöröskereszt nemzetközi föderációjának (IFRC) egész Európán átívelő reklámkampánya, amelyet a Cinema City hálózatában vetített mozifilmek előtt, valamint közösségi médiafelületeken láthatnak az érdeklődők március 15-ig. Az IFRC és az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) egy hónapon át tartó, “csendes katasztrófák” elnevezésű kampánya tizenegy európai országban zajlik. Célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a katasztrófákra és vészhelyzetekre, amelyek nem kapnak megfelelő nyilvánosságot, pedig ettől akár az érintettek élete is függhet – hangozott el a csütörtöki kampányindító budapesti tájékozatón.
A négyhetes figyelemfelhívó kampány részeként az IFRC, az ECHO és 12 európai vöröskereszt szervezet közösen hívja fel a figyelmet olyan problémákra, mint a dél-afrikai éhínség, a pusztító földrengés Tádzsikisztánban, a különféle járványok Ugandában. Ezekről 50 másodperces kisfilmet mutatnak be az európai mozikban, televíziós csatornákon, nyomtatott sajtóban, a szervezetek weboldalain és közösségi médiafelületeken.
A magyarországi kampányindító rendezvényen Anitta Underlin, az IFRC európai zónájának igazgatója hangsúlyozta: a kutatások azt mutatják, hogy 2015-re évente több mint 375 millió ember lesz érintett a klímaváltozás okozta katasztrófákban, amely 79 százalékos növekedést mutat a 2011-es évhez képest. “Elengedhetetlen a világ polgárainak segítsége, hogy az emberiség felkészültebb legyen az ilyen krízisekre” – emelte ki az igazgató.
Tóth Ferenc dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos polgári védelmi felügyelője rámutatott, hogy a legnagyobb és legfontosabb segítséget egy katasztrófa bekövetkezés esetén a lakosság adja, így elengedhetetlen a figyelemfelhívás és katasztrófavédelem fontosságának tolmácsolása az emberek felé. “Elsősorban a megelőzésre kell fordítani a figyelmet, emellett pedig lényeges az ifjúság megfelelő képzése és felvilágosítása is” – tette hozzá
Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke hangsúlyozta, hogy a nagy természeti katasztrófák mellett a társadalmi “csendes katasztrófák” is figyelmet érdemelnek: ide sorolhatók az otthontalanok problémái, a bántalmazott nők és a családon belüli erőszak vagy a szegénység is.
A “csendes katasztrófák” kampányt hivatalosan Brüsszelben az Európa Parlamentben nyitották meg január 18-án. A kampányról további információ a www.ifrc.org/silentdisasters oldalon olvasható.

Forrás: MTI