JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Darabjaira hullik szét a CSR?!

Darabjaira hullik szét a CSR?! Vagy valami másról van szó?

Darabjaira hullik szét a CSR?! - ClimeNews2014. november 12-én, Budapesten a IX. CSR Hungary vezető szakmai konferencia résztvevői megismerkedhettek a vállalati felelősség nemzetközi felelős üzleti modelljeivel, melyek immár 2006 óta hagyományszerűen 1-1 téma céges gyakorlati példáival párosultak. A vezető szakmai esemény már a haladó csr-ért felelős vezetőknek szólt.

Fókuszban: a globális kihívások és a helyi, lokális megoldások. A fő kérdés most is az, hogy hogyan lehet optimalizálni 1 cég érdekeit a gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokkal?

Új stratégiák, új ötletek érkeztek a csr (vállalati felelősség) új paradigmáihoz.
Néhány, érdekesebb gondolatot kiemelve.

Darabokra hulló CSR?
Darabjaira hullik szét a CSR?! - ClimeNewsMichael Hopkins, az MHC International és a CSR Finance Institute (Genf) igazgatója – aki több kontinens (Észak-Amerika, Afrika, Európa, Ázsia..) nemzetközi csr projektjeiben vesz részt folyamatosan – a következőkre hívta fel a figyelmet. Vajon mit jelent a CSR/vállalati felelősség gyors, darabokra hullása? Valójában most ez történik? Vajon nem vették komolyan a vállalatok és intézmények társadalmi felelősségüket? Vagy csak néhány jelenlegi esemény az, ami rossz szájízt ad az egésznek? Telefon lehallgatási botrányok a politika és a diplomácia terepén, a pénzügyi bedőlések (Lehman, Dubai World),intézményi gondatlanság (Bush adminisztráció- Líbia)…
A kérdés az, hogy a kapitalizmus összeomlásának előjeleit észlelve, ki tudjuk-e alakítani a felelős megoldások új vízióját, melyek társadalmilag is fenntarthatóak legyenek? Vajon a CSR és a fenntartható fejlődés hol tart össze, és hol válik el? Ezt fejtette ki részletesen a CSR Hungary 2014 vezető szakmai konferencián.

Globalizációs kihívások és helyi csr megoldások
Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója és az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület) elnöke a kapitalizmus újraértelmezése mellett hangsúlyozta, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy Közép-Európa, és így Magyarország a csr és a fenntarthatóság, mely szakaszában tart. El kell fogadnunk, hogy a fáziskésésünkre jellemző, hogy régi és új elemek egyszerre vannak jelen gazdaságunkban, társadalmunkban, kultúránkban, demokráciánkban. Mindezek egyértelműen tükröződnek a vállalati felelősség területén is. Egyértelmű a kapcsolat a globális kihívások (pénzügy, gazdaság, kereskedelem, termelés, piacok) és a csr között is.Közép-Európa, Magyarország számára vízválasztó és viszonyítási pont a nem régiben ünnepelt, szimbolikus értelmezésű Berlini Fal lebontása, mely a digitális, elektronikus technológia legújabb vívmányait, közlekedési technológiákat, szervezeti, szellemi know-howokat …köszönhetünk.

Legyen mindenki vegetáriánus? Ennek kisebb a karbonlábnyoma?
Darabjaira hullik szét a CSR?! - ClimeNewsDr. Pálvölgyi Tamás, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője tényekkel, felmérésekkel hívta fel a figyelmet arra, hogy hogyan, hol tudunk hatékonyabban gazdálkodni zöld vagyonunkkal.
Mely iparágakban lehet jelentős megtakarításokat végrehajtani. Itt természetesen az energiaipar vezetőszerepet játszik. Hogyan tud ebben a hazai Dekarbonizációs Útiterv segíteni? Mire tudjuk használni az ország Éghajlatsérülékenységi térképét?
Érdekességként említette, hogy a húsfogyasztás jár az egyik legnagyobb karbonlábnyommal. S lehet, hogy érdemes lenne mindenkinek vegetáriánussá válni?!

A két délutáni szekció témái egyrészt a társadalmi befektetés (és a csr-t) járta körbe Banga Ildikó, a The BodyShop alapítójával, kereskedelmi igazgatójával, dr. Czafrangó Jánossal, az Erstebank Alapítvány projektvezetőjével, és Sziller Viktóriával, a Cvonline.hu HR tanácsadójával. másrészt a felelős és fenntartható márkához vezető utat elemezte példákkal. E témában osztotta meg tapasztalatait Szűcs Judit, a Microsoft kommunikációs igazgatója, és Takács János a Svéd-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke. Lipták Timea, portfólió igazgató (National Geographic, Centrál Médiacsoport) pedig a National Geographic és a Globescan által készített Greendex elemzését ismertette, melyen meglepő módon Magyarország is jó helyen szerepel.. Jogos kérdésként felmerült az is, hogy a szegényebb és gazdagabb országok különböző életminőségi szintje vajon mennyire függ össze a Környezet szennyezettségével.

Az összeesküvés-elmélet (hálózat-elmélet) mindannyiunk kedvenc, izgalmasnak ígérkező témája. Vicsek András, a Maven7 vezetője a Shell és a Nokia példáján mutatta be, hogy új eszközként a hálózatok ismerete hogyan segít a HR és a kommunikáció területén. Kocsy Béla, a Polimer Sz. Kft. (Wanhua-BorsodChem Csoport) ügyvezető igazgatója pedig a magyar KKV-ék csr állapotát elemezte.

Forrás: www.csrhungary.eu