JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Drákói szigort hoz a dízelügy, küszöbön állnak a betiltások

Alig több mint egy évvel a Volkswagen-féle dízelbotrány után nem csak Amerikában, hanem az EU-ban is komoly retorziókra számíthatnak a gyártók. Németországban konkrét javaslat született a valós körülményeket közt tesztelve túl sok nitrogénoxidod eregető autók betiltására, és a francia kormány is kemény szankciókat tervez a VW és a Renault ellen, egy ázsiai országban pedig még előrébb járnak.

Drákói szigort hoz a dízelügy, küszöbön állnak a betiltások - ClimeNewsA német BUND környezetvédelmi szövetség a bizonyíthatóan nem megfelelő emissziójú Euro-6-os dízelautók betiltását kéri a német hatóságoktól. Szoros összefüggésben áll az ajánlás a Szövetségi Gépjárműforgalmi (KBA) korábbi vizsgálatsorozatával, amely a Volkswagen-botrány után több márka (Audi, BMW, Dacia, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Suzuki, Volkswagen) bizonyos modelljeinek tesztelésénél jelentős, sokszoros eltérést talált a próbapadon és a valós viszonyoknál mért emissziós értékei között.

A kilométerenként 80 mg feletti nitrogénoxid-kibocsátású autók típusengedélyét szeretnék bevonatni

(korábban volt már példa ilyen esetre az Opelnél) egy korábbi EU-s rendeletre hivatkozva, miszerint a KBA-nak mint hatóságnak jogában áll eladási tilalmat elrendelni, ha elbukik egy modell az emisszós vizsgálaton.

Franciaország bekeményít, de van más is

Drákói szigort hoz a dízelügy, küszöbön állnak a betiltások - ClimeNewsMég komolyabb esély van a túl sok károsanyagot kibocsátó autók elleni retorzióra Franciaországban, erre maga a környezetvédelmi miniszter tett javaslatot. Segolene Royal az Európa Parlamentben is kifejtette, hogy az esetleges betiltások a botrányt kiváltó Volkswagen és a szintén kipufogógáz-mainiplulációkkal gyanúsított Renault egyes modelljeit érintenék. Konkrét intézkedésekre akár már decemberben, a vizsgálatok lezárultával sor kerülhet. A Renault szerint a bizonyos körülmények közt módosuló vezérlési paraméterek nem jogellenesek, és kizárólag a motorok védelmét szolgálják.

Nem csak Európában és Amerikában vannak következményei a botránynak, hanem Dél-Koreában is, ahol egyes BMW, Porsche, Nissan és Infiniti modellek eladását tervezik felfüggeszteni (a botrány után a VW már lényegében kivonult a piacról).

Mindegyiknél a hiányos környezetvédelmi minősítési papírokkal van probléma,

amiért a gyártók komoly pénzbírságra is számíthatnak, és néhány benzines modellt is érint az ügy: a BMW-nél például a koreai minisztérium szerint az X5M adatlapján az X6M adatait adták meg (ugyanaz a motor hajtja a két autót). Tiltólistára kerülhet a Porsche Macan Diesel S és az Inifiniti Q50 is.

Forrás: ORIGO