JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Egy kis atom!

Egy kis atomcsapás! Ez is lehetne a címe ennek a sajtóban nemrég megjelent 3 cikkből álló sorozatnak.

A célom nem más csak, hogy gondolkozzunk el összességében egy kicsit az atomról, hogy csapás vagy áldás. Hajlamosak vagyunk a rosszat elfelejteni és bizony a történelem nem véletlenül ismétli önmagát. Azért egyszerűen, mert az ember HÜLYE! A sorrend nem manipuláció, viszont magukért beszélnek… Fukusima mellett épül a világ legnagyobb szélerőmű parkja. Hát, tanultak belőle, nagy árat kellett fizetniük ezért a döntésért a szigetországban.

A németeknél drágább lett a megújulókból származó villamosenergia, a lakosság is megérezte. Mégsem hátráltak meg a Fukusimai atomerőmű katasztrófa után nem sokkal meghozott azonnali döntésük elől. Végrehajtják!

Kis hazánk, ahol komolyabb balaset esetén menekülnie kellene mindenkinek az országból, sőt utána le is tagadhatjuk majd a nemzeti identitásunkat. Hát itt indulni látszik PAKS-2. Nem kommentálom…

Rampasek László

Fukusima 2 óra alatt nyírta ki a robotot

Fukusima 2 óra alatt nyírta ki a robotot - Egy kis atom! - ClimeNewsMost először küldtek be egy robotot a 2011-es balesetben károsodott fukusimai atomerőmű 2-es blokkjába. A gép nem bírta sokáig. A vizsgálódás és némi takarítás lett volna a feladata annak a robotnak, amely a hat évvel ezelőtti baleset után elsőként jutott be a Fukusima Daiicsi atomerőmű 2-es blokkjába. A vizsgálódást a robotra szerelt speciális kamera segítette, ez azonban már a küldetés kezdet után két órával tönkrement, ezért azonnal visszarendelték a gépet.
Az AP szerint bár a robotot kifejezetten erősen sugárzó környezetben végzett munkára tervezték, összesen 1000 sievertnyi sugárzást bír ki. A bejárt területen óránként (!) 650 sievertnyi volt sugárzási dózis, ami már már elég volt ahhoz, hogy a gép tönkremenjen. Ekkora dózis egy embert rögtön megölne: a bénulás és halál 10 sievert fölött azonnal bekövetkezik.

Fukusima 2 óra alatt nyírta ki a robotot - Egy kis atom! - ClimeNews

A Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat (TEPCO) szakemberei két robotot terveztek beküldeni, az elsőnek a vizuális információszerzésen túl az is dolga lett volna, hogy egy magasnyomású vízsugárral letakarítsa az utat a következő társa előtt, amely ezután feltérképezheti a blokkban esett szerkezeti károkat. Mivel a második rendelkezésre álló robot is éppen annyi sugárzást bír csak ki, mint az első, ezért ugyan beküldik, de az első kudarca után jóval nehezebb dolga lesz.


Kezdődik az atomerőmű-leszerelés Németországban

Kezdődik az atomerőmű-leszerelés Németországban - Egy kis atom! - ClimeNewsA német EnBW Kernkraft GmbH energetikai társaság engedélyt kapott Baden-Württemberg tartomány környezetvédelmi minisztériumától a neckarwestheimi atomerőmű első blokkjának üzemen kívül helyezésére és leszerelésére.
Ez az 1976-ban beindított atomerőmű egyike azoknak az atomerőműveknek, amelyeket nyomban a fukusimai atomerőmű-baleset után, még 2011-ben leállított a német kormány. Leszerelési engedélyt 2013-ban kértek rá, és – mint Jörg Michels, az EnBW Kernkraft GmbH ügyvezető igazgatója elmondta – az elmúlt négy évben a hatóságok és szakértők vizsgálták a beadványt, amelyet társadalmi vitára is bocsátottak, mielőtt a rábólintottak volna.

A leszerelés várhatóan márciusban kezdődik, mégpedig a reaktor hűtőrendszerével.

A német cégnél arra számítanak, hogy a munkálatok 10-15 évig tartanak. Az atomerőmű ezután kikerül az atomtörvény hatálya alól, és hagyományos ipari üzemként tartják majd nyilván. A többi épület bontásáról vagy újrahasznosításáról később határoznak.

Az EnBW Kernkraft GmbH egy másik atomerőmű, a philippsburgi atomerőmű 1980-ban átadott és ugyancsak 2011-ben bezárt első reaktorblokkjának a leszereléséhez is hatósági hozzájárulásra vár, és a közeljövőben várhatóan meg is kapja azt. A bontáshoz szükséges létesítmények, egyebek közt ideiglenes hulladéktárolók építését már tavaly februárban engedélyezték a cégnek mind a neckarwestheimi, mind a philippsburgi atomerőműnél. A philippsburgi munkálatokban a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern német leányvállalata, a Nukem is részt vesz majd. A World Nuclear News internetes portál beszámolója szerint a második reaktorblokk mind Neckarwestheimben, mind Philippsburgban tovább, 2022-ig, illetve 2019-ig működhet- írta az atomenergiainfo.hu.

Forrás: greenfo


Veszélybe kerülhet hazánk nukleáris biztonsága

Veszélybe kerülhet hazánk nukleáris biztonsága - Egy kis atom! - ClimeNewsBudapest, 2017. január 12. – Komoly kockázatokat jelent a magyar lakosság számára, ha az ország nukleáris biztonságát illető kérdésekben a szakértő hatóságok helyett a kormány dönt, mint arra az atomtörvény legújabb módosítása lehetőséget ad. [1] A Greenpeace ezért az Energiaklubbal és más szervezetekkel közösen a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordult, és felhívta a figyelmet arra, hogy az új magyar nukleáris szabályozás sérti a nemzetközi egyezményeket.
A 2016 decemberében megszavazott atomtörvény módosításának értelmében a magyar kormány rendeletben írhatja felül az Országos Atomenergia Hivatal határozatait az építés alatt álló atomerőmű vagy radioaktívhulladék-tárolók esetében. Ez ellenkezik a nukleáris biztonság alapelveivel és sérti a vonatkozó nemzetközi előírásokat is.

A Greenpeace, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) ezért levélben fordult a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez. [2] A szervezetek azt kérik a nemzetközi szervezettől és az egyezmény tagjaitól, hogy vizsgálják meg az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét korlátozó új magyar szabályozást 2017. március 27-én kezdődő értekezletükön.

„Nagyon veszélyes, ha bármilyen kormány felülírhatja az atomerőművek és a radiokatív hulladéktárolók biztonsága felett őrködő nukleáris biztonsági hatóság határozatait. Ezért sürgősen meg kell szüntetni az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét veszélyeztető szabályozást” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Jegyzetek:

[1] 2016. évi CXLIII. törvény energetikai tárgyú törvények módosításáról
http://magyarkozlony.hu/dokumentumok/69ee0fd67e37f09aff57cd7be072ddcb8b8f81d5/megtekintes

[2] A Greenpeace Közép- és Kelet-Európa, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) levele a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez (NAÜ) és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez: http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/atomenergia/paks2/20170110_Letter_CNS_Hungary_GP_FoE__1p3.pdf

Forrás: Greenpeace