JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Egyensúlyi állapotú gazdaság

Herman Daly (1938-) közgazdász, az egyensúlyi állapotú gazdaság elméletének megalkotója (steady state economics), valamint az Ecological Economics (ökológiai gazdaságtan) c. folyóirat alapítója és társszerkesztője.

Egyensúlyi állapotú gazdaság - ClimeNews - Hírportál

A gazdasági növekedés egy bizonyos szint fölött (amit hazánk, mint OECD ország már rég elért) nem kívánatos, mert nem járul hozzá a szegénység felszámolásához. A növekmény java része ugyanis a profit és a kamat intézménye révén a leggazdagabbakhoz kerül. A növekedés egyébként sem lehetséges, ugyanis már évtizedek óta azt csináljuk, hogy a természeti tőkét alakítjuk át pénztőkévé (mióta túlléptük a bolygó eltartóképességét). Így viszont idővel elfogynak a nyersanyagok, és összeomlanak a létfenntartó folyamatok, ami a puszta túlélésünket veszélyezteti. A gazdasági növekedésnek tehát semmi előnye nincs az emberiség számára, csupán a kamat jellegéből fakadó kényszer. A kamat megfizetéséhez ugyanis arra kényszerülünk, hogy újabb és újabb erőforrásokat vonjunk be a gazdaságba. Ha viszont a pénzteremtést és a kamatszedést visszaadjuk az állam hatáskörébe, akkor megszűnik a növekedéskényszer, és a kamat az egyenlőtlenség növelésének eszközéből az újraelosztás eszközévé válik.

Sztella Nóra Kántor