JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Felelősen a Téli Olimpia semlegesítéséért

A PyeongChang Téli Olimpia és Paralimpia szervezőbizottsága célul tűzte ki az olimpia karbonlábnyomának minimalizálását, illetve az elkerülhetetlen kibocsátások ellentételezését. A cél a zéró nettó kibocsátás – ezt úgy hívják, hogy „karbonfelelős játékok” (Carbon Responsible Games), amivel szeretnének trendet teremteni.

Felelősen a Téli Olimpia semlegesítéséért - ClimeNews - Hírportál

Még tavaly decemberben elhatározta a 2018 PyeongChang Téli Olimpia és Paralimpia szervezőbizottsága, hogy idén januárban egy adománygyűjtő kampányt fog indítani a karbonsemlegesítési erőfeszítéseik részeként, ami a Február 9-25.-ig tartó verseny előkészületeire és műveleteire vonatkozik.
A bizottság kérte a résztvevő atlétákat, nézőket, országokat és intézményeket, hogy vegyenek részt a kampányban, ami Január elsején indult, és Február 25.-ig fog tartani.
A bizottság becslései alapján az esemény megrendezéséből fakadóan kibocsátásra kerülő üvegházhatású gázok tömege 1,59 millió tonna lesz. Azt mondták, a teljes összeg 31,3 százaléka, vagyis 500,000 tonna vélhetően az atléták, nézők, és más résztvevők utazásához és elszállásolásához kapcsolódik.
Az adománygyűjtést online részvétel által szervezik a honlapjukon keresztül (www.pyeongchang2018-carbonfund.com), illetve helyszíni hozzájárulás révén.
Felelősen a Téli Olimpia semlegesítéséért - ClimeNews - HírportálBármely egyén, ország, intézmény vagy szervezet, amelyet érdekli az online részvétel előrehaladása, négyféle devizában történő utalás közül választva – amerikai dollár, jüan, yen, és a won – a weboldalon keresztül egy bankszámlára utalhat.
A helyszíni adománygyűjtés az egyének vagy csoportok számára az Olimpiai Parkban kerül megrendezésre Gangneung-ban, Dél-Korea keleti partján Január 23.-tól Február 25.-ig.
A szervezőbizottság az összes összegyűjtendő támogatást arra fogja használni, hogy nemzetközi kereskedelemben részt vevő Igazolt Kibocsátáscsökkentést (Certified Emission Reduction – CER) vásároljon az Olimpiához kapcsolódó karbonemisszió ellentételezésére.
A CER egy karbonsemlegesítők által fejlesztett karbonkredit, ami igazoltan egy tonna széndioxidnak felel meg, a globális felmelegedés elleni küzdelmet szolgáló 1997-es Kyotói Egyezményben definiáltak szerint.
„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is hangsúlyozza a karbonemisszió csökkentésének fontosságát”. Yeo Hyung-koo, a bizottság főtitkára ezt mondta: „Reméljük, hogy sokan aktívan részt fognak venni a kampányban, hogy a PyeongChang Olimiát egy alacsony karbonkibocsátású eseménnyé tegyük.”
Az első Dél-Korában rendezett Téli Olimpia PyeongChang-ban kerül megrendezésre, a Gangwon Provinciában, illetve két közeli városban, Gangneungban és Jeongseonban.

Kántor Sztella Nóra

Források:
https://www.pyeongchang2018.com/en/news/pyeongchang-olympics-organizers-to-raise-funds-to-offset-carbon-emissions
https://www.pyeongchang2018.com/en/sustainability/egis/overview

 
Felelősen a Téli Olimpia semlegesítéséért - ClimeNews - Hírportál | Fotó: Derencsényi IstvánA fenteikre reagálva: A 2014-ben megrendezett Brazíliai labdarúgó-világbajnoksággal  kapcsolatban két dologra biztosan emlékeznek. Az egyik, hogy 50 ezer darab ingyenjegyet ajánlott fel a FIFA az ottani indiánoknak és szegényeknek, a másik pedig az, hogy már az is karbonsemleges volt. Példálózik vele az egész világ és várhatóan ez lesz a Dél-Kóreai Téliolimpiával is. Egy dolog biztosan beárnyékolja a nálunk 2017-ben megrendezésre került Víz Világbajnokságot. Az, hogy sokak sajnálatára nem volt karbonsemleges, pedig mindenki (szó szerint mindenki) tudott a lehetőségről. Sajnos nem ismerték fel ennek a szükségességét és várhatóan ez még elő fog kerülni a jövőben. Persze van magyarországi pozitív képviselője is a „karbonfelelős játékoknak” (Carbon Responsible Games), a már több éve karbon-semlegesítetten megrendezett 6 napos Ultramarathon Világkupa. Reméljük, hogy a klímaváltozással kapcsolatos felelős gondolkodás a jövőben jobban elterjed a hazai versenyeken és nem vet árnyékot a sport ragyogására. Hiszen attól, hogy a magyar zászlóban benne van a zöld, attól a versenyeink automatikusan nem lesznek karbonsemlegesek. Ha jobban belegondolunk itt nem is az a lényeg, hogy karbonsemleges legyen a játék, hanem az, hogy a nagy médiamegjelenés miatt ez példát mutat, értékrendet formál a társadalmak számára, és a rendezők ezirányú felelőssége nagyságrendekkel fontosabb annál, mint hogy történetesen karbonsemleges volt-e egy adott sportesemény, vagy sem (mert összességében csepp a tengerben).

Rampasek László