JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A fenntarthatóbb világ felé vezető úton…

Klímaváltozásról és energiapolitikáról beszélgettünk Hevesi Zoltán Ajtony klímapolitikáért és zöldgazdaságért felelős helyettes államtitkárral.

klímaváltozás - A fenntarthatóbb világ felé vezető úton... - ClimeNewsA klímaváltozás igazából globális szinten értelmezhető, ugyanakkor az arra adandó válaszok ma még  – ha nemzetközi egyeztetések keretein belül is  – jórészt nemzeti szintű intézkedésekben jelentkeznek. Hogyan látja ma a kormányzat, merre tart a világ és ő milyen lépéseket tesz  illetve tervez tenni hazai szinten?
Így kezdte bevezetőjét Salgó István a BCSDH (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért) elnöke a november 4-én hazai vállalatvezetők számára rendezett üzleti reggelijén, amelyen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Hevesi Zoltán Ajtony, a Zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár tartott a témában előadást.

klímaváltozás - A fenntarthatóbb világ felé vezető úton... - ClimeNewsA rendezvény különös aktualitását adja, hogy a BCSDH 2014. november 25-én tervezi bemutatni Action 2020 Magyarország programját. A kezdeményezés az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) hasonló programjának magyarországi interpretációja, amely a WBCSD által bemutatott 2050-re vonatkoztatott jövőképet és 2020-ig kitűzött célokat teszi Magyarország számára konkrétabbá, hogy a fenntarthatóbb világ felé vezető úton a szükséges gyakorlati lépések megtörténjenek.

A BCSDH célja, hogy öt kijelölt területen Magyarországon releváns, a fenntartható fejlődést előmozdító ambiciózus célokat tűzzön ki tagvállalatai és partnerszervezetei számára tudományos szakértők bevonásával. A hazai program kiemelt területei a klímaváltozás, a foglalkoztatás, az élelmezés, a víz és a fenntartható életmód lesznek.

klímaváltozás - A fenntarthatóbb világ felé vezető úton... - ClimeNewsA helyettes államtitkár előadásában elsőként az Európai Bizottság által kiadott 2030-as klíma és energiahatékonysági csomag elemeit ismertetve kiemelte, hogy a várható hatásokat elemezve a kormányzat üdvözli a célkitűzéseket, mert meglátásuk szerint kiegyensúlyozott egyezmény született. Örvendetesnek nevezte, hogy a tagországok nagyfokú szabadságot kaptak arra nézve, hogy milyen módon érik el a kitűzött célszámokat.

A szeptemberi ENSZ klímacsúcs kapcsán az egyik legfontosabb pozitívumként azt emelte ki, hogy már nincs szkeptikus hozzáállás a klímaváltozással kapcsolatban, minden döntéshozó kész szembenézni ezzel a problémával. Fontosnak nevezte, hogy az idén decemberi Limai klímakonferencián lehetőség nyílik arra, hogy a Kiotói Jegyzőkönyvet nem ratifikáló nagy kibocsátással rendelkező országok, az eddig kibocsátás-csökkentési céllal nem rendelkező fejlődő országok, vagy 2012-2020 között kibocsátás-csökkentési célt nem vállaló országok is vegyék ki a részüket a klímaváltozás elleni globális összefogásból.

A magyarországi feladatok közül az energiahatékonysági célok és feladatok kerültek kiemelésre az előadásban. A kormányzat egyik legfontosabb feladatának az új európai energiahatékonysági irányelv hazai gyakorlatba való átültetését tekinti, elsődlegesen EU-s forrásokra támaszkodva és különös tekintettel a lakossági energiaköltségek szinten tartására. Ennek a célnak hazai stratégiai pontja az épületenergetikai normák megvalósítása, elsődlegesen az Otthon Melege program továbbvitelével.

A megújuló energiával kapcsolatos célokat reálisnak és elérhetőnek tartja a kormányzat. Hevesi Zoltán Ajtony helyettes államtitkár azzal zárta előadását, hogy hazánk megújuló energia fejlesztési politikája jelenleg és a közeljövőben is elsősorban a lakosságot célozza, de olyan hosszú távú terveken is dolgoznak, amelyek már vállalati szektort is érinteni fogják.

Forrás: bcsdh.hu