JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Föld csúcstalálkozó

A rendszerváltás utáni Antal József kormányzásának derekán 1992. június 3-án Föld csúcstalálkozó (UNCED, United Nations Conference on Environment and Development) kezdődött Rio de Janeiróban. A világ addigi legnagyobb, 11 napig tartó környezetvédelmi konferenciáján a résztvevő 150 ország képviselői aláírták a Föld klímájának védelméről szóló nemzetközi megállapodást, valamint a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelméről szóló dokumentumot. Ez utóbbihoz az USA nem csatlakozott.

Párhuzamosan világszerte UNSAID (“amiről nem beszélnek”) NGO-találkozók voltak a kihagyott fontos témákról (pl. a túlnépesedésről).

Nagyon sokaknak lehet hír, hogy ezen a konferencián fogalmazódott meg a Globálisan Harmonizált Rendszer, teljes nevén a Vegyi Anyagok Besorolásának és Címkézésének Globálisan Harmonizált Rendeszere (angolul: Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals, GHS), amelyet az ENSZ égisze alatt hoztak létre 2002-ben.

1992-ben a világ tudósainak sikerült felhívni magukra a figyelmet, hogy az a világméretű fejlődés már nem fenntartható, látható a megnövekedett civilizációs létszám vége és a klímaváltozás folyamatának következményeire már nagy pontossággal lehetett következtetni. 10 év múlva 2002-ben, A környezet állapota – múlt, jelen, jövő? címmel jelent meg az ENSZ harminc éves Környezetvédelmi Programjának (UNEP) előrejelzése a következő harminc évre.

***Rövid ismertetés:

Az emberi terjeszkedés tönkreteszi a Földet. Harminc éven belül az emberi tevékenység a szárazföldi területeknek (a jelenlegi 50 % helyett) már több mint 70 százalékát rongálja meg (utak, bányászat, városok, infrastruktúra, talajkizsigerelés stb.). Pedig a jövő generációk élete a Föld eltartóképességétől függ. A Földre nehezedő teher gyors növekedésének fő hajtóereje a népességrobbanás: az utóbbi 30 év alatt 2 milliárd 220 millióval lettünk többen!

Az ENSZ 1972-ben, a stockholmi környezetvédelmi konferencia után hozta létre a Környezetvédelmi Programot. Azóta drámai mértékű romlás következett be. A most közzétett Globális Környezetvédelmi Szemlélet-3 (Global Environment Outlook-3, GEO-3) tanulmány több mint ezer szerző munkáit összegzi.

Bár vannak eredmények, pl. a gazdagabb országokban jelentősen csökkent a levegő és a vizek szennyezettsége, és a század közepére talán sikerül helyreállítani az ózonréteget és megállítani az üvegház gázok légköri arányának növekedését, a globális környezetünk romlik. Latin-Amerikában és Ázsiában a terület 80 ill. 75 százalékát fogja már károsítani a sebesen növekvő népesség lakhatása, megélhetése és a gyors infrastruktúra építés.

A Föld talajkészletének már 15 %-a erodálódott emberi beavatkozás miatt. Az emberiség 40 %-a él súlyosan vízhiányos területen, ez 30 év múlva 50 % fölött (Nyugat-Ázsiában és a Közel-Keleten 90 %) lesz. Az emberiség terjeszkedése már az emlősállatok egynegyedét és a madarak 12 %-át fenyegeti kihalással.

A Föld folyóinak már kb. fele szennyezett. A szennyvíz nagy része tisztítatlanul ömlik a folyókba és óceánokba. Pl. a fertőzött halak miatt évente körülbelül 2.5 millió ember kap hepatitist.

Az ember okozta természeti katasztrófák a nyolcvanas években átlagosan 147 millió embert sújtottak évente, a 90-es években már 211 milliót, és csak 1999-ben több mint száz milliárd dollár kárt okoztak. Egyedül India, csak az ember okozta talajpusztulás miatt GDP-je 4.5 %-át veszíti el évente.

A tanulmány kimondja, hogy csak azonnali cselekvéssel tudjuk megállítani a környezet pusztulását. Dr. Klaus Töpfer, az UNEP vezetője szerint “konkrét cselekedetekre, konkrét menetrendre és vasakaratra van szükségünk. Ez nem lehet egyedül a politikusok felelőssége. Ennek a vállalatnak mindannyian a részvényesei vagyunk.”

Rampasek László (***forrás: OurOffset Fenntartható civilizáció hírlevél)