JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Franciaország EU-s minimum karbonárért és a karbonvámokért

Macron azt nyilatkozta, ha elfogadják, az EU-s minimum karbonárat, szociálpolitikai intézkedésekkel egészítenék ki azokban a régiókban, ahol munkahelyek tűnnének el.

Franciaország EU-s minimum karbonárért és a karbonvámokért - ClimeNews

Párizs EU-s szinten fog kardoskodni a minimum karbonár bevezetéséért, kiegészítve a karbonvámmal az EU külső határainál az olyan országokkal szemben, akik nem írták alá a párizsi klímaegyezményt, mondta Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben.
Az alacsony-karbon gazdaságra történő átállást pénzügyi piaci reformoknak kell kísérnie, amik átirányítják a befektetéseket a tiszta technológiák felé, mondta Macron egy, a fenntartható pénzügyről szóló Európai Bizottsági konferencián Brüsszelben.
A kibocsátáskereskedelmi rendszerével Európa létrehozta a világ legnagyobb karbonpiacát, ám a széndioxid-kvóták ára jelenleg túl alacsony ahhoz, hogy a befektetéseket a tiszta technológiák felé tereljék.
Franciaország megtette a maga részét azáltal, hogy idén a karbon árát 44 eurón szabta meg a kőolajtermékek esetén a hazai piacon, egy fix ár, ami 2022-re 84 euróra fog emelkedni. „De még ez sem lesz elég” mondta a francia elnök, aki még elszántabb európai tettekre buzdít.
„Ezért van szükség a minimum karbonár bevezetésére európai szinten”, hangsúlyozta Macron, mondván „ez az egyetlen módja” hogy Európa elérje a karbonsemlegességre vonatkozó hosszútávú célját.
„Tudom, hogy nem könnyű. Mindenhol ellenállásba fogunk ütközni,” vallotta be a francia elnök, mondván meg fogja védeni az ötletet a júniusi EU-csúcson.
„De ez az egyetlen módja az új gazdasági lehetőségek megteremtésének, mert egyúttal felgyorsítja a beruházásokat az egyéb munkahelyeket létrehozó szektorokba” mint például a decentralizált energiatermelés, ami munkaerő-igényesebb, mondta.

Az Egyesült Királyság példát mutat

Az Egyesült Királyság példával jár elő az Európai Unióban azáltal, hogy bevezette a minimum karbonárat 2013-ban. Ám az ötlet vitatott a szénfüggő Lengyelországban, és más Közép-Kelet Európai országokban, amiket valószínűleg a legkeményebben érintené a változás.
Ha elfogadják, az EU-s minimum karbonár bevezetését szociálpolitikai intézkedések egészítenék ki azokban a régiókban, ahol munkahelyek tűnnének el, mondta Macron.
Szükség lesz arra is, hogy kiegészítsék egy „határkorrekciós mechanizmussal, hogy elkerüljük a saját vállalataink büntetését a klímával kapcsolatos elköteleződésünk miatt”, tette hozzá a francia elnök.
Ez azt is jelenti, hogy be kell vezetnünk egy adózási rendszert a határon azok számára, akik úgy döntöttek, nem a környezetbarát utat választják,” mondta Macron, anélkül, hogy konkrétan említené az Egyesült Államokat, amely tavaly bejelentette a párizsi klímaegyezményből való kilépésre vonatkozó szándékát.
A CO2 vám egy régóta meglévő francia gondolat, amit először tíz éve lebegtettek meg, és amit az Európai Bizottság is támogatott már a 2009-es koppenhágai ENSZ klímacsúcs előtt is.
Ugyanakkor kevés támogatót szerzet. Hivatalosan csak Olaszország támogatta a tervet, miközben Németország, ami kezdetben támogatta, később hezitált azzal kapcsolatos félelmek miatt, miszerint ez kereskedelmi háborúhoz vezethetne, ami károsíthatta volna exportfüggő gazdaságát. (ez is mutatja, mennyire hátráltatja a nemzetközi kereskedelem, illetve az attól való függőség a fenntarthatóság elérését) Egy német miniszter annakidején az ötletet úgy nevezte, „ökoimperializmus” (emögött persze nyilván ott volt a rövidlátó gazdasági érdek).

A franciák visszahoznák Sarkozy EU-s karbonvám ötletét

Franciaország EU-s minimum karbonárért és a karbonvámokért - ClimeNewsArnaud Montebourg, az „ipari megújulásra” újonnan kinevezett francia miniszter, aki hírnevet szerzett a határozott globalizációt támadó megnyilvánulásaival, azt ígérte, hogy újraéleszti Nicolas Sarkozy karbonvámokra vonatkozó terveit az EU-s határokra, egy ötletet, amit Franciaország partnerei korábban visszautasítottak, mondván „protekcionista”. (mintha az eredendően „rossz” volna)

Ám úgy tűnik, Macron azt gondolja, a párizsi klímaegyezmény fogyaszthatóbbá teszi a karbonvámot, és azt javasolja, hogy az ebből származó bevételek kisegíthetnék az EU-s büdzsét a Brexit után.
Európa kereskedelmi politikájának konzisztensnek kell lennie az otthon meghozott környezetvédelmi választásokkal, érvelt a francia elnök. „Miért lenne kereskedelmi megállapodásunk olyan erőkkel, amik deklaráltan nem akarják aláírni a párizsi megállapodást?” tette föl a kérdést Macron.
„Vegyük magunkhoz a környezetvédelmi vezetést,” mondta Macron, buzdítva az EU-t, hogy adja fel a „gyengék politikáját” ami szigorú környezetvédelmi korlátokat szab vállalatai számára anélkül, hogy ugyanezt tenné a kereskedelmi partnereik felé.

Érvelés a minimum karbonár mellett az EU Kibocsátáskereskedelmi Rendszerében

Franciaország EU-s minimum karbonárért és a karbonvámokért - ClimeNewsA közelmúltban elfogadott reform az EU Kibocsátáskereskedelmi Rendszeréről (EU ETS) elégtelen ahhoz, hogy költséghatékony dekarbonizációt indítson el a gazdaságban, érvelt Christian Flachsland és Anna Leipprand. Azt írják, a minimum karbonár, ami egy jelentős szinten indul és idővel emelkedik, megoldaná a problémát.

Forrás: EURACTIV