„Fukushima” és „Csernobil” is van Európa közepén

Időzített bomba ketyeg a Földközi-tengerben, Wales területén üzemel az „európai Fukushima erőmű”, és létezik egy spanyol falu, amelyre atombomba hullott. Európa sosem hallott radioaktív kockázatai ránk is hatást gyakorolhatnak!

Hidrogénbomba Spanyolországra

1966. január 17-én Palomaresre, egy andalúziai kis halászfalura három hidrogénbomba hullott. A bombákat szállító amerikai B–52-es repülőgép a levegőben összeütközött egy tankergéppel. Az ütközés következtében három hidrogénbomba hullott le a település közelében, amelyekből kettőnek a hagyományos gyujtószerkezete fel is robbant. A detonáció hatására a bombákban lévő radioaktív anyag két négyzetkilométernyi területen szóródott szét, érintve lakott területeket, erdőket és paradicsomültetvényeket is. Az utolsó bombát csak több hónapos keresés után találták meg a tengerben.

Részleges kármentesítés után Palomares még ma is Európa legszennyezettebb települése. Három erősen radioaktív terület a mai napig drótkerítéssel van elkerítve. A Time magazin a világ egyik legsúlyosabb nukleáris balesetének minősítette a történteket, a kármentesítésről a mai napig egyezkedik Spanyolország és az USA.

Wales, az európai Fukushima

Sellafield nuclear plant in North England - hight level radioaktive nuclear wasteSellafieldben állították elő a brit atombombák hasadóanyagát, majd később itt épült a világ első kereskedelmi célú atomerőműve is. Jelenleg az elhasznált fűtőelemeket tárolják a létesítményben. Sellafieldben már több mint száz nukleáris baleset történt, köztük 1957-ben Nagy-Britannia legsúlyosabb nukleáris szennyezése. A létesítmény évtizedeken át több millió köbméter radioaktív vizet bocsátott ki az Ír-tengerbe, amelyet emiatt a világ egyik legradioaktívabb tengerének tartanak.

A környező településeken a gyerekek esetében az átlagosnál tízszer gyakoribb a leukémia előfordulása, de még az ír és walesi tengerpartokon élők körében is magasabb a daganatos megbetegedések aránya – írja a bestmachinery.hu.

A területen közel kilencvenszer annyi radioaktív hulladékot tárolnak, mint amennyi a csernobili baleset során a levegőbe került. A létesítmény felszámolása a brit kormányzat becslése szerint 14 ezer milliárd forintba kerülne.

Radioaktív hulladék a Földközi-tengerben

Mintegy negyven, rendkívül mérgező és zömében radioaktív hulladékokkal megrakott hajót süllyesztett el az olasz maffia az 1980-as évektől kezdve több évtizeden keresztül a Földközi-tengerben. A radioaktív anyagokkal megrakott hajók Szardíniától kezdve az olasz partokon át az Adriáig és a görög tengerpartokig mindenütt megtalálhatóak. A több ezer hordónyi anyag a tenger mélyén fekszik, óriási környezeti és egészségügyi kockázatot jelentve a tengerpart lakosságára.

Az említett esetekből világosan kitűnik, hogy a múltban Európa területén a legtöbb problémát nem a működő atomerőművek jelentették, hanem más nukleáris folyamatokhoz kötődő balesetek okoztak, okoznak károkat. A fenti ügyek vélhetően csak a jéghely csúcsát képezik, az igazi időzített (atom)bombák az egykori Szovjetunió területén ketyeghetnek.

Forrás: Piac & Profit