Hány ember élhet a Földön? – A38 Hajó

Vendég Őri Péter történész-demográfus és Simonyi Gyula a BOCS Alapítványtól.

A világ népessége 7 milliárd fölött! | ClimeNews - HírportálA túlnépesedésről beszélgetni legalábbis pikáns, egy olyan országban aminek egyik jelentős problémája a népességfogyás.

Mégis, a globalizáció korában már Magyarországot is ugyanúgy érinti a túlnépesedés kérdése, mint mondjuk Kínát, legfeljebb más hatásaival szembesülünk. A probléma az utóbbi néhány évtizedben vált kritikussá, mivel úgy tűnik lehetetlen jó, vagy humánus válaszokat adni rá. Konrad Lorenz osztrák etológus és társadalomkritikus 1973-mas könyve, A civilizált emberiség nyolc halálos bűne első helyen említi a túlnépesedést, melynek ő főként a társadalmi- pszichológiai hatásait elemezte. Napjainkra azonban – ahogyan azt Attenboroguh filmje is mutatja – a környezetpusztító hatásunk vált elsődlegesen riasztóvá.

A neves természetfilmes, Sir David Attenborough legutóbbi nyilatkozata szerint korlátozni kell az emberi populáció növekedését, amíg teljesen tönkre nem tesszük a bolygót.

Mi vagyunk a Föld pestise. A következő ötven évben megkapjuk érte a büntetésünket. Nemcsak a klímaváltozásról van szó, ez pusztán terület kérdése. Elég hely kell ahhoz, hogy élelmet termeljünk ennek az iszonyú nagy hordának. Vagy mi korlátozzuk a populációnövekedésünket, vagy a természet teszi meg ezt helyettünk, és a természet már most is teszi a dolgát

– mondta a Radio Times-nak David Attenborough.

Hány ember élhet a Földön? | ClimeNews - Hírportál

Sir David, aki az Optimum Population Trust (Optimális Populáció Alapítvány) védnöke, már korábban is beszélt “az emberi egyedszám ijesztő robbanásáról”. Véleménye szerint szükséges lenne anyagilag támogatni a szexuális nevelést és más önkéntes népességkorlátozó módszereket a fejlődő országokban. “Állandóan programokat indítunk az etiópiai éhezéssel kapcsolatban, más nem történik. Egyszerűen túl sok ember él ott. Nem tudják fenntartani magukat – és ennek kimondása nem embertelenség. Ez a helyzet. Amíg az emberiségnek nem sikerül kikeverednie ebből, és nem kap összehangolt képet a bolygóról, addig egyre rosszabbá és rosszabbá válik a helyzet.” A 86 éves Sir David Attenborough a világ egyik leghíresebb természetfilmes-televíziós személyisége. A BBC-nek készített filmsorozatai – köztük az Élet a Földön, Az élő bolygó, Bolygónk a Föld – hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek.

Forrás: greenfo.hu

A rendezvény időpontja: 2013. április 19. – 18.00 óra
Helyszín: A38 Hajó

Tudj meg többet: „Hány ember élhet a Földön?”

David Attenborough: Hány ember élhet a Földön?
A híres természetbúvár kevésbé híres, de kétségkívül a legfontosabb videója. Ahogy a videóban is kifejti, a népességszám témája az elmúlt néhány ezer évben mindig is megosztó volt, de itt az ideje leszámolni ezzel az idejétmúlt, pusztító tabuval!
Nem az emberi életek mennyisége, hanem azok minősége a lényeg, és mivel a Föld erőforrásai végesek, a mennyiségi növekedés súlyosan rontja az életek minőségét (szűkösség, ivóvízhiány, talajpusztulás, erdőirtás, éhínség, élelmiszerárak emelkedése, háborúk, népvándorlás, stb.). A családtervezés alapvető emberi jog, és óriási rá a kielégítetlen igény – biztosítsuk hát annak eszközeit mindenkinek! 😉

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.