JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Beárazott Emisszió

Beárazták Ausztráliában az emissziókat: dupla annyit kell fizetni a széndioxid kibocsátásért, mint Európában! Az ausztrál kormány kampányba kezdett, hogy elfogadtassa a közvéleménnyel a karbonadót, mely a napokban lépett érvénybe. Nemcsak a fosszilis iparágak ellenzik a bevezetését. A fogyasztók  is.

Ausztrália világnagyhatalom a szénkitermelésben (ennek jó része exportra megy Délkelet-Ázsiába), s saját energia-igényének 80 %-át széntüzeléses erőművekkel elégíti ki. A fejlett nyugati világban ezért itt a legnagyobb az egy főre jutó emisszió.

A közvélemény-kutatások tanúsága szerint a lakosság 62 %-a ellenzi, hogy fizetni kell a légszennyezésért. Nemrég kétezres tömeg már tiltakozott az új közteher bevezetése ellen Sydney-ben.

A fogyasztókat, az átlagembereket megcélzó kampány célja, hogy meggyőzze a választókat, a fosszilis szektorok károgása, miszerint a gazdaságot visszaveti az új fizetési kötelezettség, és elbocsátásokhoz vezet, nem igaz – legalábbis Gillard szakemberei így vélik. Az érintett vállalatok egy része ugyanis kibúvókat kapnak az új teher ellentételezéseként.

Beárazott emissziók

A Reuters hírügynökség számba vette mik az ausztrál karbonadó legfontosabb ismérvei:

  • 23 (amerikai) dollár/széndioxid tonna, ez több mint duplája az európai karbonárfolyamnak, ami 10 dollár (valamivel több, mint 8 euro) körül mozog
  • 300 vállalat (főként erőművek, kohók, földgáz-üzemű gyárak stb.) és önkormányzat köteles befizetni, vagyis az ország kibocsátásának 60 %-át fedi le (évente 550 tonna széndioxid)
  • Célja az ÜHG-kibocsátás mérséklése: 2020-ra 5 %-kal a 2000-es bázisév emissziója alá
  • A rendszer 2015-ig zárt, olcsó külföldi kvótákat nem lehet vásárolni. Utána azonban beindul az emissziókereskedelem. A karbonárfolyam évente maximum 4 %-kal növekedhet.
  • Az a cég, mely 15 ausztrál dollárnál olcsóbban vásárol az ENSZ égisze alatt jegyzett CER kvótát, a 15 dollár alatti különbözetet be kell fizetnie az ausztrál államkasszába.

Kibúvók, engedmények

  • Termelésük nagy részét exportáló vállalatoknak nem kell fizetni.
  • Szakértők szerint a fogyaztói árindex jövőre 0.7 %-kal fog nőni a karbonadó miatt. A villamos energia ára 10 %-kal emelkedik majd, egy átlagos háztartás villanyszámlája pedig heti 3,3 dollárral (798 forint) nő emiatt. A polgárok azonban adókedvezményeket kapnak, hogy a vállalatok által a fogyasztói árakba (pl. villamos energia) beépített karbonadó ne érintse kedvezőtlenül őket.
  • Az alumínium- és fémfeldolgozó üzemek kicsobátásuk 94,5 %-ára ingyenes kvótákat kapnak az első 3 évben. A maradék 5,5 % mindössze 1,3 ausztrál dollár kiadást jelent nekik CO2 tonnánként. A közepes kibocsátók füstjük 66 %-át eregethetik ingyen. A cseppfolyósított földgázban utazók emissziójuk 50 %-ára kapnak kibúvót. A legnagyobb szennyezők 5,5 milliárd dollárnyi értékben kapnak ingyenes kvótákat és pénzbeli támogatást az első 5 évben. A szénbányák 1,3 milliárdos támogatásban részesülnek 6 éven át.
Új-Zéland engedékenyebb
Az új-zélandi kormány eközben meghosszabbította a 2010 júliusában beindított emissziókereskedelmi rendszerének hatályát 2015-ig, s továbbra is engedélyezi az olcsó nemzetközi (főként uniós) emissziós kvóták vásárlását a helyi piaci szereplők számára – holott felvetődött ennek szigorítása. A rendelkezés 20 (amerikai) dollárban szabta meg a helyi karbonárfolyam felső határát a következő három évre. Az új-zélandi árfolyam az elmúlt hetekben 5-6 dollár körül mozgott. Az új-zélandi klímavédelmi célok 2020-ra 10-20 %-os emissziócsökkentést irányoznak elő az 1990-es bázisévhez képest.
 /Forrás: Piac & Profit/