JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?

Bár a tanúsítvány ünnepélyes átadására csak júniusban kerül sor Svájcban, hivatalosan már megkapta Szentgotthárd az Európai Energiaváros címet.

Csaknem két éve indult el a Szentgotthárd-Luzern energiaváros projekt, amelynek eseményei az utóbbi fél évben gyorsultak fel. A magyar városnak 79 vizsgálati egységnek kellett megfelelnie, és legalább 51 százalékot kellett teljesítenie a cím odaítéléséhez.

A hármas határ menti kisváros elsőként vett részt Magyarországon a European Energy Award programban, s 55 százalékos teljesítménnyel el is nyerte az Európai Energiaváros címet.

245971_szentgotthard_energiavarosMint a Zürichből érkezett Maron Kornmann, az Európai Energia Díj Adományozó Testületének külkapcsolati igazgatója tájékoztatójából kiderült, a vizsgálatuk több területre terjedt ki, így például az önkormányzat szervezeti felépítésére, a közlekedésre, a kommunikációra, az energiafelhasználásra.
.
A tanúsítvány elnyerése nemcsak a jelenlegi helyzetre vonatkozik, hanem a múltban történtek, és a jövőbeni elképzelések is közrejátszottak abban. A cím birtokában egyebek mellett az önkormányzat könnyebben jut európai uniós pályázati pénzekhez az energetikai projektek vonatkozásában.

LED-es világítás, mini vízi erőmű

Huszár Gábor polgármestertől azt is meg lehetett tudni, hogy a húszmillió 245972_ledlampak_szentgotthardonforintnyi projekt kétmilliós önrészét vállalta fel az önkormányzat, és ennyibe került a projekt keretében a városközpontban lévő, megújult Liget LED-es világításának a kiépítése. Tavaly december közepén tizenhét kandelábert állítottak fel a parkban, jelentősen csökkentve ezzel az energiafelhasználást- és költséget.
.
De a korábbi években már több intézményben történt szigetelés, fűtés- és világításkorszerűsítés, ami húsz-harminc százalékos energia-megtakarítással járt, az Opel gyárban pedig nemrégen százmillió forint értékű fűtéskorszerűsítéssel sikerült 20-25 százalékkal csökkenteni a gázfelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást.

A város jelenleg és a jövőben is sokat tesz a környezetvédelem, az energiatakarékosság érdekében, ennek keretében április 1-jétől olyan hulladékgazdálkodást vezettek be, amellyel a lakossági kiadást 11,5 százalékkal csökkentették. Jó úton halad a Rábán létesítendő kis vízi erőmű projekt, amely várhatón jövőre valósul meg. De a Zöld Szentgotthárdért program is kapcsolódik az energiagazdálkodáshoz.

A nagyjából kilencezer lakosú város önkormányzatának nagy kihívás továbbra is megfelelni a címnek, hiszen azt évente felülvizsgálják, és négy év után akár vissza is vonhatják. A városvezetés azért dogozik, hogy ez ne történhessen meg.

Forrás: nyugat.hu