JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Illegális a Mohi atomerőmű építése

Felelős vállalatok?
Helyt adott a szlovákiai Legfelsőbb Bíróság a Greenpeace keresetének és törölte a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezésére négy évvel korábban kiadott engedélyt,. A bíróság kimondja, hogy újra kell kezdeni az engedélyeztetési folyamatot, mivel abba eredetileg nem vonták be az érintetteket. Az erőmű építése már korábban is sok botrányt váltott ki, a szomszédos Ausztria és Tatabánya is bekapcsolódott a vitába. A szlovák kormányfő 2010-ben bocsánatkérésre kényszerült Ausztriával szemben. Az építési engedélyen kívül a szlovák bíróság a környezeti hatásvizsgálati dokumentációt is törvényellenesnek nyilvánította, és arra kötelezte az építtetőt, hogy új hatásvizsgálati eljárást indítson.

Esztergom_Greenpeace_2009A mostani ítélet egybecseng a nemzetközi Aarhusi Egyezmény Jogkövetési Bizottságának korábbi elmarasztaló döntésével is. Az Egyezmény bizottsága 2011-ben ugyanis szintén azt állapította meg, hogy az engedélyeztetési és hatásvizsgálati folyamat ütközik a nemzetközi jogszabályokkal és elégtelen a nyilvánosság kizárása miatt. A döntés alapján egyértelmű, hogy a 2009-ben kiadott engedély törvénysértő, s a nemzetközi szerződésekkel is ellentétben áll, így az építkezést le kell állítani. Fellebbezési lehetőség nincsen, érvényes engedély hiányában a szlovák atomenergia felügyeletnek kellene lépnie. Az elméletileg független hatóság azonban úgy döntött, hogy – közérdekre hivatkozva – az építkezés folytatható. A döntés jogilag és erkölcsileg is kérdéses, mivel nyilvánvaló, hogy az atomerőmű engedély nélküli erőltetett építése valójában nem a köz, hanem az építtető vállalatok (SE/ENEL) érdeke. A felügyelő hatóság már korábban is megpróbálta figyelmen kívül hagyni a Greenpeace és más szervezetek jogos aggályait, amiknek most a bíróság helyt adott. A Greenpeace további lépéseket fontol az ügyben.

Forrás: Greenpeace