JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Írország lehet az első ország, ami nem fektet többé fosszilis energiába

Írország lehet az első ország a világon, ahol az állam nem fektet többé fosszilis energiahordozókba – írja az Independent. Az ír parlament pénteken megszavazott egy új törvényt, amelynek hatályba lépése után az ország befektetési alapja nem rakhat pénzt olyan projektekbe, amelyekben olajat, gázt vagy szenet használnak fel.

Írország lehet az első ország, ami nem fektet többé fosszilis energiába - ClimeNews

Az országgyűlés 90-53 szavazati aránnyal fogadta el az energetikai megújulást célzó javaslatot, ami a 8 milliárd euróval gazdálkodó stratégiai befektetési alap működését szabályozza: az alap portfóliójából a jövőben kidobálják az összes fosszilis projektet.

Thomas Pringle, a javaslat beterjesztője szerint az etikus befektetés fontos jelzés a nagyvállalatok felé, amelyek folyamatosan lobbiznak a politikusoknál, manipulálni és hitelteleníteni akarják a klímakutatások eredményeit.

A törvény a szavazás után az alsóházból a bizottságok elé kerül, ezután véglegesíthetik. Mivel szinte minden nagy politikai párt támogatja, a jelentések szerint nem lehet gond a végleges elfogadásával sem.

Más országban eddig nem került sor ilyen drasztikus döntésre a fosszilis energiahordozókkal szemben, az eddigi legmarkánsabb kiállás egy norvég nyugdíjalap részéről jött, amely 2015-ben döntött befektetéseinek megtisztításáról a szénalapú energiahordozóktól.

Forrás: Index