JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Kanada már nem csinál szénből áramot

Az ország 2030 –ra megszüntetné a szénalapú villamos energia-termelést.

Kanada már nem csinál szénből áramot - ClimeNewsCatherine McKenna környezetvédelmi miniszter szerint az ország üvegházhatású gázkibocsátásának 10 százaléka a szénnek tulajdonítható. Jelenleg négy tartomány használ szenet a villamosenergia-termelésben: Alberta, Saskatchewan, Új-Skócia és New Brunswick. Hogy az energiaellátás állandóságát biztosítsák, a szövetségi terv rugalmasan kezeli majd a szenes régiókat, különösen New Brunswicket, mondta McKenna. Kanada emellett exportál is szenet – egyik fő piaca Kína – írta a BBC News.

A cél az, hogy az ország villamosenergia ellátását 90 százalékban megújuló energiaforrásokból biztosítsák, az aktuális 80 százalék helyett.

Kanada októberben ratifikálta a párizsi egyezményt, a kormány tervei szerint 2018-tól megadóztatná a szén-dioxid kibocsátást. Mindezzel együtt sem biztos, hogy az országnak sikerül teljesítenie a 2030-ra kitűzött 30 százalékos ÜHG kibocsátás csökkentést (a 2005 szinthez képest).

Kanada mellett Franciaország, az Egyesült Királyság, Dánia és Ausztria szintén tervezik a szén kivezetését.

Forrás: BBC