JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Karbon kreditek a terítéken

Nagyon nem mindegy, hogy egy karbon kredit mennyiért használódik fel! A globális felmelegedés leküzdésének egyik lehetséges eszköze a karbon kredittel történő környezetszennyezés megváltása azáltal, hogy a rendszerben valahol már igazoltan CO2e semlegesen állítódott elő egy termék vagy szolgáltatás. A karbon kreditek megoldását adó tudós csoportnak nem az volt a célja, hogy minél olcsóbb legyen 1 tonna nagyon nehezen megspórolt CO2e egység ára (karbon kredit), mert akkor kevesebb pénz jut a zöld szektorba és azokhoz az emberekhez akik ezzel a területtel becsületesen foglalkoznak!

Hanem pont fordítva!

Minél drágább 1 karbon kredit annál több pénz segíti a globális felmelegedés elleni harcot!

Mert mi történik? A vállalkozások karbon semlegesítési folyamatában több nagyon fontos dolog történik, ami segíti a tiszta fenntartható új gazdaság létrejöttét. A megtakarítások, csökkentések, veszteségek kiküszöbölése által (pl. hőszigetelnek; optimalizálják és figyelik a hőmérsékleteket; hasznosítják a veszteséghőt; LED technológiát használnak a világításhoz, ami kb. 80%-kal csökkenti az erre fordított kiadást; kikapcsolják az alvó üzemmódból a berendezéseket a munkaidő végén stb…) kevesebb energiát használnak fel a vállalkozások, kevesebb fosszilis energiahordozót kell elégetni és ez kevesebb CO2e kibocsátással jár. Az energia auditálás hatására a vállalkozások korszerűsítésével pénz kerül a mögöttes új technológiák gyártóihoz, ahol jut a fejlesztésre is és gyorsul ezen iparág fejlődése.

A következő lépés az a felhasznált – főleg hő és villamosenergia – kiváltása, megújuló saját energiatermeléssel. Szélgenerátorok, napelemek, napkollektorok, ami ezen a palettán főleg bevethető. Csökken az energiaellátóktól való függőség és a beruházások megtérülési ideje leteltét követően, drasztikusan kevesebb lesz az energia költség! Ez az idő max. 5 év lehet. Jelen helyzetben nem szabad olyan fejlesztésbe fogni ami ennél hosszabb.

offsetNézzük tovább. Ha már itt tart egy cég, mi az ami teljes mértékben és meggyőzően bizonyítja a tulajdonosok és/vagy a befektetők felé a fenntarthatóságot? Egyetlen dolog nagyon sok piaci elemző szerint, ha egy vállalkozás 100%-ban karbon semleges. Azaz a működése során kibocsátott CO2e eredője nulla! Ez azt jelenti, hogy mindent együttvéve a föld eltartóképességében, az ökoszisztémában nem okoz az ilyen vállalkozás káros, nem fenntartható változást. Tehát ezeknél a vállalkozásoknál biztosított hosszútávon a haszon és csökken a gyors változásból eredő kockázat. Ezt még az alkalmazottak is szeretik. Hogyan lehet ezt megcsinálni, ezalatt a rövid idő alatt ami rendelkezésre áll, miközben még verseny is van a piacon? Egyetlen módon és erre hozták létre a karbon kreditet. Az előzőeken túl a még megmaradt és kiszámolt karbon lábnyom teljes mértékben történő ellentételezése/megváltása karbon kredit kivonással és ezáltal annak a projektnek a támogatása ahonnan az származik. Természetesen semmi sincsen ingyen, ezeket a projekteket már valakik megfinanszírozták, hogy felépüljenek és fejlődjenek tovább. Tőlük lehet megvásárolni ellenőrzött módon ezeket a karbon krediteket. Ezek a már fenntartható tiszta mechanizmusok képviselői és a személyek akik részt vesznek ebben a küldetésben a karbon kredit kereskedők. Onnan lehet őket megkülönböztetni a brókerektől, hogy nekik van valódi karbon kreditjük, amit más javára ki is tudnak vonni igazoltan.

Ettől az időtől számolva a jövőben, ami kb. 5 év múlva következik be ketté szakad a vállalkozói piac. Lesznek cégek akik alig tudják már fizetni az energiaszámláikat, szó szerint izzadnak a melegtől és lesznek akiknek ez 80%-kal kevesebb kiadás lesz! Ezen utóbbi vállalkozások fognak vinni mindent, mert ez addigra már akkora differenciát okoz. A hatás alól nem mentesülnek a nonprofit szervezetek és az (köz)intézmények sem. Mindenki döntse el, hogy a saját költségvetésében az energetikai kiadások és minden ami energiafelhasználással jár direkt és indirekt módon, a cégében vagy azzal összefüggésbe hozható más egyéb energia költség, mekkora hatást okoz. Ebben a kérdésben egy karbon lábnyom meghatározást leíró jegyzőkönyv pontosan eligazít.

Már most is tapasztalható nem csak az időjárás hanem a piac átrendeződése is. Nézzük röviden mi történik 2013-ban a karbon kreditek piacán?

Az összes fajta szén-dioxid kibocsátási egység (karbon kredit) egyenlő?
Elméletileg igen: abból a szempontból egyenlő, hogy az összes 1 metrikus tonna CO2e -re átszámított üvegházhatást okozó gázok kibocsátását ellentételezheti. A valóságban különböznek, mert a kreditek minőségileg különböznek, más-más módon hatnak a környezetre, más projektből származnak és emiatt a felhasználási ára is más. Már említettem nem cél itt az olcsóság az ingyen fosszilis energia korszakának vége!

Professzor William Nordhaus (Yale Egyetem közgazdaságtan professzora) azt állítja, hogy a szén-dioxid árának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy motiválja a változásokat. A viselkedésnek és a gazdasági termelési rendszereknek korlátozniuk kell az üvegházhatást okozó gázok további kijutását a légkörbe. Ennek eszköze a szén-dioxid-árak növelése… ami azt jelenti, hogy az ellentételezéséhez használt karbon kreditek ára hosszútávon folyamatosan emelkedni fog.

A törvények, a kereslet és kínálat egyszerűek: szén-dioxid-kibocsátások továbbra is növekednek, és mindegyik kormányzati politika emiatt a szén-dioxid-árak emelkedése mellett kell döntsön, a nagyobb vállalatoknak kötelezően kell vásárolni kibocsátás ellensúlyozására karbon krediteket, egyre magasabb áron.

Az Egyesült Királyság kormánya pl. mindenféle eszközzel támogatja a zöld energia forradalmat. De senki sem mondta, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású forradalom olcsó lesz! A szén-dioxid árat emelni kell, a megújuló energia finanszírozásához. Legfontosabb célja a karbon kredit kereskedelemnek, hogy kicserélje  a nagy szén-dioxid-kibocsátókat, mint a szC?n és az olaj erőművek és a megújuló energiaforrásokat egymással, mint a napenergia, szél, árapály erőművek. Zöld befektetési bank (GIB) közleménye szerint a padlón a széndioxid ára! Elhelyezés a padlón! A szén-dioxid minimum árak meghatározása lehetővé teszi, hogy az alacsony szén-dioxid rendszerek versenyképesebbek legyenek. A jelenlegi (ETS) piaci ár Angliában £14 euró/tonna. Mr. Osborne bejelentette, Nagy-Britannia padló ára  £16 -ról indul tonnánként 2013-ban. Ez folyamatosan nőni fog £30 -ra 2020-ig. A cél, hogy növekedjenek az alacsony széndioxid-kibocsátású forradalomra fordítható összegeket körülbelül 450 milliárd fontra.

Az alkalmazandó megfelelőségi kreditek minimális £16 tonnánkénti ára a kötelező piacra vonatkozik, és nem az önkéntes VER piacra. Van bizonyíték arra, hogy a “megfelelés padló ár” hatással van az önkéntes kreditek árára is. A múltban is jóval nagyobb volt a szórás, hiszen pl. a Gold Standard minőségi karbon kreditekért sok esetben 35 EUR/db körüli árat használtak. Számolni lehet azzal, ha 2013-tól padló árat tartanak be az EU-ban is a kötelező piacon, a VER karbon kreditek ára azt meg fogja haladni, mert az igény folyamatosan növekszik azon emberek között, akik már nem tudják nézni a nagyok tehetetlenségét.

Miért fontos a fenntarthatóság?
1987-ben a Brundtland jelentés megadta a
fenntartható fejlődés legszélesebb körben ismert és
általánosan elfogadott meghatározását, azaz
„…ez a gazdasági és társadalmi fejlődés
tartós folyamata a fejlődő és fejlett ipari
országokban egyaránt, amelyik eleget
tesz a jelen szükségleteinek anélkül, hogy
veszélyeztetné a jövő generációinak azt
a képességét, hogy saját szükségleteiket
kielégítsék.”

/Brundtland Bizottság, az ENSZ bizottsága a fenntartható fejlődésről – 1987/

A fenntartható fejlődésnek ez a három ‘pillére’ – környezet, gazdaság és társadalom – mindegyike egyaránt alapvető fontosságú, ha továbbra is fejlődni akarunk, illetve mint civilizáció egyáltalán fenn akarunk maradni. Az ezekre gyakorolt hatásunkat, pedig nagymértékben javítani tudjuk a karbon kreditek felhasználásával, felhasználtatásával. Már csak azért is, mert az AEA Technology és a Stockholm Environment Institute által készített elemzés szerint Európa nemcsak 40 százalékkal gyorsabban melegszik, mint az egész Föld, de máris komoly károkat szenvedett az elmúlt 10 évben a klímaváltozás miatt.

Rampasek László