JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

KitKat-botrány: nem esznek többet orángután-ujjat

A nyugati világ pálmaolaj igénye hatalmas. Az olajpálmából kinyert olaj kozmetikai termékekben, fogkrémekben, testápolókban és csokoládékban kerül felhasználásra – de a “környezetbarátnak” nevezett bioüzemanyagokban is. A kereslet kielégítésére esőerdőket tüntetnek el és helyette országnyi területeket ültessenek be monokultúrás állománnyal: olajpálmafákkal. Eközben megfosztják élőhelyüktől a veszélyeztet fajokat, például az orangutánt. A Nestlé csatlakozott azon cégek sorához, melyek gondosan megszűrik pálmaolaj-beszállítóikat, hogy elkerüljék az őshonos ökoszisztémákat romboló gyakorlatot.

A svájci Nestlé csoport tegnap bejelentette, hogy ezentúl csak a makulátlan etikájú pálmaolaj-termelőkkel fog dolgozni, és szerződéses beszállítóit komoly vizsgálatnak veti alá, hogy megbizonyosodjon róla, nem pusztítanak esőerdőket a pálmaolaj előállítása érdekében. A világ legnagyobb élelmiszergyártójának ébersége környezetvédő csoportok hosszas nyomására élesedett ki: a Nestlé a The Forest Trust nevű non-profit szervezetet választotta a magasabb ökológiai sztenderd betartására. A The Forest Trust fogalmazta meg azokat az új irányelveket, amiket ezentúl alkalmaznak beszállítók kiválasztásában (lásd a keretes anyagot cikkünk végén).

Az új irányelvek szerint nem kerülhetnek a beszállítói láncba olyan cégek, mint például a Sinar Mas, amely Indonéziában az esőerdők irtásával telepít ültetvényeket, s ezzel nagy mértékben járul hozzá az éghajlatváltozás gyorsításához és a ritka állatfajok pusztulásához. A tömegesen kivágott fákból felszabaduló üvegházgázok miatt Indonézia a világ harmadik legnagyobb légszennyezője Kína és az USA után!

Hatott a Greenpeace támadó kampánya!

A Nestlé döntése elsősorban a Greenpeace márciusban indult kampányának eredménye, amely arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy az esőerdők irtása végzetes hatással van az orangutánok életterére és létére. Hogy a Nestlé fogyasztói nyomásra meghátrált és beadta derekát, örvendetes bizonyíték arra nézve, nem veszett el az alulról jövő kezdeményezések ereje: a “kritikus tömeg” képes alakítani a gazdaság szereplőinek viselkedését. Még akkor is ha az irányváltás a márka védelme, a támadási felület megszüntetése (damage control) jegyében zajlik. A kampány ugyanis a Nestlé talán legfontosabb termékcsaládját vette célkeresztbe: a KitKat csokira tüzelt brand-károsító töltényeket – videó formájában.

A Greenpeace olyan provokatív “reklámfilmet” helyezett a YouTube-ra, amelyben egy unatkozó irodai alkalmazott kibontja a Kit Kat csokoládét, ám amikor letöri egy darabját, és rágcsálni kezdi, rájön, az nem csokoládé, hanem egy orángután ujja – végül vér folyik ki a száján.

A Reuters szerint a Nestlé – Kit Katot érintő – szerzői jogokra hivatkozva megpróbálta levetetni a bejátszást az internetről. Erre a Greenpeace egy másik honlapon jelentette meg a filmet, valamint a Twittert és a Facebookot használta, hogy világgá kürtölje a Nestlé mesterkedését. Erre felhasználók ezrei esküdöztek, hogy bojkottálni fogják a világelső élelmiszergyár termékeit.

Etikus csoki

“A kampányunk során több százezer ember közölte a Nestlével, hogy nem fognak az esőerdők felégetéséből származó termékeket vásárolni”, nyilatkozta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója. “A többi, esőerdők kiirtásával termelt pálmaolajat felhasználó céget is felszólítjuk, hogy kövessék a Nestlé példáját. A Nestlé döntése világos és határozott üzenet a környezetpusztító cégek számára, hogy a tudatos vásárlók, a környezetért felelősséget vállaló fogyasztók növekvő ereje miatt a piac nem tolerálja az esőerdők pusztítását. Tevékenységüket fenntartható alapokra kell helyezniük.”

orangutanA Nestlé olajpálma-fogyasztásának mindössze 18 százaléka “zöld”, vagyis ilyen kis arányban kapja olyan fákból, amelyeket környezettudatos módon termesztenek. A vállalat 2011-re 50 százalékra kívánja növelni ezt az arányt, 2015-re pedig kizárólag “zöld” pálma-olajat hajlandó beépíteni termékeibe. “A Greenpeace ellenőrizni fogja a mostani vállalások teljesülését”, mondta Pat Venditti, a Greenpeace International Erdővédelmi kampányvezetője. Az indonéz ültetvények alkalmazottai a Nestlé termékek bojkottálására szólítottak fel.

A nagyvállalat célja a Kit Kat csokoládé piaci pozíciójának megőrzése, és ebben fontos tényező a termék ökológiai kihatása, illetve a gyártásával járó környezettudatos etika. Nem ez az első lépés, hogy a Nestlé lépéseket tesz kulcsfontosságú terméke glóriájának fényesítésére. Januárban a Kit Kat Fair Trade címkét kapott, amikor a Nestlé vállalta, hogy korrekt árszinten szerzi be, akár a nyomott világpiaci áron felül is – amit fair trade gyakorlatnak neveznek.

A Nestlé-story
  • A Nestlé évente 320 000 tonna pálma-olajat használ fel termékeihez, ez a globális pálmaolaj-forgalomnak körülbelül 0,7 százaléka.
  • A Nestlé állítólag nyomást gyakorolt a Cargill amerikai mezőgazdasági és élelmiszergyártó óriáscégre és más iparági szereplőkre, hogy ne vásároljanak pálma-olajat az esőerdőket pusztító termelőktől.
  • A Nestlé beszállítóinak meg kell őrizniük a CO2-elnyelő tőzegföldeket és lápokat. Ez főleg az indonéziai és malajziai beszállítókra érvényes, mert e két országban irtottak ki hatalmas méretekben esőerdőket, hogy olajpálma-ültetvényekkel helyettesítsék azokat.
  • A Nestlé technológiai támogatást is nyújt partnereinek, amelyek megfelelnek az ökológiai sztenderdnek.

Forrás: Piac és Profit