Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma

Az alábbi táblázatban látható a különböző energiaforrásokat használó villamoserőművek, 1kWh energiatermelésre kiszámolt karbonlábnyoma. Ezek az adatok alátámasztják a változások szükségszerűségét a megújuló energiaforrások irányába. Kérem nem összetéveszteni, a nukleáris töltetekkel működő atomerőmű energiaforrása nem megújuló… Az összefoglaló táblázat az erőművek közvetett kibocsátása egy kWh energiatermelésre lebontva gramm széndioxid-ekvivalens értékben kifejezve.

Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNewsRL

Szélerőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A szélfarmok Karbon lábnyoma 11gCO2e/kWh.  A szél erőmű nem 100%-ban karbon semleges, mivel az építkezésnél, a karbantartásnál és a leszerelésnél keletkezik kibocsátás, de ez rendelkezik az egyik legalacsonyabb karbon lábnyommal a skálázható termelő technológiák közül.
 Naperőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A Napenergia karbon lábnyoma 72gCO2e/kWh. A napenergia nem tűnik nagyon zöldnek, hogyha ebbe beleértjük a panelek elkészítésének és a szállításának karbon lábnyomát is. Viszont ezt az értéket a alacsony-széndioxid gyártási technikák segítségével lejjebb lehet vinni a jövőben.
 Vizierőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A nagy vízierőművek karbon lábnyoma 10-30gCO2e/kWh. A duzzasztógátaknak jelentős mennyiségű magas-széndioxid kibocsátást eredményező betonra van szükségük, de a hosszú életük miatt ezek a számok eloszlanak az éveken át tartó majdnem széndioxid mentes áramtermelés mellett.
 Árapály erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az árapály-turbina karbon lábnyoma – az üvegházhatású gázok kibocsájtásának átlagos szintje. Ez lefedi az egész életciklusán át tartó kibocsátást, beleértve a gyártást és a karbantartást is – körülbelül 18 gramm széndioxid megfelelője minden egyes kilowatt-órányi áramnak, amit generál (gCO2e/kWh). Egyéb tengeri technológiák, mint például a hullámerőművek még a fejlesztés korai szakaszaiban vannak, tehát így nem igazán lehetséges felbecsülni  a lehetséges karbon lábnyomukat jelenleg.
 Atomerőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az atomenergia karbon lábnyoma 16gCO2e/kWh. Az atomerőmű kibocsátásának nagy része az építésekor és leszerelésekor keletkezik. Ezen kibocsátásokat átlagossá téve a közel szén-dioxid mentes működtetésük hosszú évein keresztül helyezi az atomenergiát az alacsony-szén-dioxid kibocsátású energiaforrások közé. A kiszámíthatatlan nukleáris baleset esetén a legnagyobb negatív változásokat okozhatja az adott területen.
 Gáztüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A gáztüzelésű erőművek karbon lábnyoma 487gCO2e/kWh. A gáz még sok éven keresztül szerepet játszhat a következő generációknál a szén-dioxid-leválasztás és tárolás technológia segítségével. Ezen technológia által a gáztüzelésű erőművek karbon lábnyomát 170gCO2e/kWh-ra lehetne csökkenteni.
 Széntüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A széntüzelésű erőművek karbon lábnyoma 870gCO2e/kWh. A szén az egyik legnagyobb kibocsátók közé tartozik a népszerű üzemanyagok között. Tehát annak érdekében, hogy megfeleljünk a Kormány éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalás feltételeinek, további széntüzelésű erőművek építésére nem fog sor kerülni a szén-dioxid-leválasztás és tárolás technológia nélkül. Ezen technológia a széntüzelésű erőművek karbon lábnyomát 190gCO2e/kWh-ra tudná csökkenteni.
 Olajtüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az olajtüzelésű erőművek karbon lábnyoma 650gCO2e/kWh. A hátralevő olajtüzelésű erőműveket – melyeket jelenleg már csak arra használnak, hogy kielégítsék a csúcsigényt – fokozatosan meg fogják szüntetni 2015 után.

Forrás: edfenergy.com

________________________________________________________________________


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.


________________________________________________________________________