JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Last Call: 40 ev igazolja az 1972-es A növekedés határai vészjelzést!

40 évvel később az MIT (Massachusetts Institute of Technology – és a világ legnagyobb kutatóintézete /a szerző/) tagjai, akik 1972-ben megjelentették jelentésüket “A Növekedés határai” című könyvben, újra összejöttek és az alábbi idézett gondolat is tőlük származik.

Donella Meadows, A növekedés határai c. könyv szerzõje - ClimeNews

Donella Meadows, A növekedés határai c. könyv szerzõje – Az 1972-ben óriási nemzetközi visszhangot kiváltó, A növekedés határai c. könyv fõ szerzõjeként vált világszerte ismertté. A könyv a népesedés, gazdaság és környezet hosszútávú globális trendjeit tanulmányozta. Meadows professzor, akit barátai és kollégái csak Dana-ként ismertek, a “fenntarthatóság mozgalomként” ismertté vált nemzetközi erõfeszítések egyik vezetõje volt, hogy megváltoztassa a környezeti, gazdasági és társadalmi rendszereket pusztító folyamatokat. Munkáját széles körben elismerik, meghatározó hatással volt tudományos dolgozatok, kormányzati tervek és nemzetközi egyezmények százaira.

“40 évvel ezelőtt, elméletben még volt lehetőség lelassítani a dolgokat egy egyensúlyi állapotig. Ez most már nem lehetséges. Egy olyan szakaszba jutottunk ahol már kontrollálhatatlan a klíma. Most el kell kezdenünk a rugalmasság növelésére koncentrálni. Ha előzetes tudás és felkészülés nélkül megyünk át a hanyatlás szakaszán attól félek, arra kényszerülünk, hogy számos alapvető értékünket levetkőzzük. Sürgős és határozott cselekvésre van szükség, hogy elkerüljük a problémákat, amelyek már itt vannak és egyre rosszabbak lesznek. Az a szörnyű tény, hogy a demokrácia és a kapitalizmus nem fogja megoldani ezeket a problémákat!”

Sajnálattal kell leírnom, hogy amit tapasztalok a nagyvállalatok gondolkodásmódjában az egy túl lassú folyamat a változtatásra. Nem tudják és önként nem akarják a valódi karbon semleges (CO2 neutral) működést elérni. Pedig ez az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy embereket és szervezeteket motiváljanak és még több pénzt juttassanak a megújuló tiszta mechanizmusok fejlesztésébe. Cserébe elismerést és hírnevet kapnának, de ez nem kell még… Meg kívánják várni amíg a bürokrácia által a szörnyű környezetvédelmi rendszabályok, törvények lassan utolérik őket. Félek az már késő lesz! Most nem fektetnek kényszer nélkül kellő pénzt és energiát a valódi fenntarthatóság elérésére. Sajnos ezzel megpecsételik a saját és rengeteg munkavállaló jövőbeni sorsát… Az emberek kezdik érteni (talán), hogy mi is történik, mi is van a zajló események mögött. Talán kezdi foglalkoztatni is őket ez a rengeteg eső, a menekültek ügye és a gazdasági nehézségek. Pont ez utóbbi az, amelyik leveszi a fókuszt nekik, mert meg kell élni és ez egyre nehezebb, több időbe telik annak, aki fent szeretné tartani az elért életszínvonalát.

A vészjelzés (A növekedés határai, 1972) félszáz nyelven tízmillió példányban óriási vitát váltott ki, s ezzel segített lassítani a várható civilizációs összeomlást és felkészülni rá. Szeretnéd érteni a válságot, hogy sikeresebb legyél és hozzá tudj járulni a megoldáshoz? E 6 perc elindít a globális értés felé!

Jó hír, hogy az utóbbi években született Magyarországon is olyan szervezet, amelyik hitelesen készen áll arra, hogy valódi megoldást, programokat adjon a vállalatoknak és közben iskolaprogramokat szervez, oktatja a következő generációt.

Rampasek László