JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Leállt a munka a tengerre telepített szélerőmű-parkokban, itt a Xaver Hurrikán!

A klímaváltozás tagadhatatlan bizonyítékaként lecsapott ezekben az órákban Németországra a Xaver nevű hurrikán!

XaverA Grönland fölött kialakult rendkívül alacsony légnyomású zóna a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át csütörtök délelőtt az Északi-tenger németországi partvidékére, írja az MTI.

A Skócián 180km/óra-s széllökésekkel áthaladt Xaver 20 ezer háztartást hagyott ott elektromos áram nélkül, számos egyéb problémát, rengeteg veszteséget és nem várt többletkiadást okozott ott a gazdaságnak. Németországban leállították a szélerőműparkokat a partmentén és a térségben, valamint számos óvintézkedést foganatosítottak korábban. A vihar csütörtök este és péntekre virradó éjjel lehet a legerősebb.

Ahol 80 km/óra feletti szeleket várnak ott a szélerőműveket leállították! A viharzóna szélén viszont ezek a berendezések a maximum termelést hozzák és ez érezhetővé vált azonnal az áramtőzsdén. Ott jelentősen emelkedik a szélerőművek termelése. Annak érdekében, hogy ennek a többletenergiának legyen helye a rendszerben, az azonnali szállításra kínált áram kilowatt-óránkénti ára a német nagykereskedelmi piacon egy nap alatt 40 százalékkal 31,5 euróra süllyedt – számolt be a Handelsblatt című lap.
A Haiyan szupertájfun – amelyik több mint 5 ezer halálos áldozatot követelt (nincs egy hónapja) a Fülöp szigeteken – után, a Xavér is egy bizonyíték arra, hogy a klímaváltozás valós dolog, nem kell várni a jóslatokra itt van és akik átélték vagy átélik azok megértik, hogy a természet miként vág vissza ennek a felelőtlen civilizációnak a környezetszennyezésre. Itt elsősorban a fosszilis energiaforrások eltüzelésére és az őserdő kipusztításra gondolok, melyek helyrehozhatatlan valós veszélyeket okoznak, ha azonnal nem cselekszünk ellene.

Nincs pardon a ‘karbon semleges gazdaság‘ ideje eljött. Azonnal át kell állni, lépni kell… nagyon remélem még nem késő!

Rampasek László