JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A legforróbb év volt 2016

Az eredmény hivatalos: 2016 volt az eddig mért legmelegebb év a Földön. Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), és a brit meteorológiai hivatal adatai szerint az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta a tavalyi év volt a legforróbb.

A legforróbb év volt 2016 - ClimeNewsFöld középhőmérsékletének változása az éghajlatváltozás egyik jól követhető jele. A Föld felszínének átlaghőmérséklete elsősorban az üvegházhatású gázok miatt emelkedik. 2014, majd 2015 után most 2016 volt az eddigi legmelegebb év 1880 óta. Ráadásul 2016. februári átlaghőmérséklet 1.5°C-al volt melegebb, mint a hasonló időszakban mért átlaghőmérséklet az ipari forradalom kezdetén.

2016 több tekintetben is rekordernek számít:

  • Az eddig tíz legmelegebb év közül kilencet 2000 óta mértünk!
  • A szén-dioxid koncentráció mértéke tavaly volt a legnagyobb az elmúlt 650 ezer évben!
  • Az Északi-sark jege rendkívüli ütemben, évtizedenként kb. 13,3%-al zsugorodik.
  • A világtenger átlagos szintje 178mm-el emelkedett az elmúlt 100 évben!
  • Karácsonykor olvadáspont közeli hőmérsékletet mértek az Északi-sarkon, ami szintén rendkívül szokatlan.
  • Mindezek mellett 2016 azért is fontos, mert tavaly mértek először tartósan 400ppm fölötti szén-dioxid koncentrációt. Utoljára akkor volt ilyen magas szén-dioxid koncentráció, amikor még nem élt ember a Földön!

Ezek az adatok most ismét felhívják a figyelmünket arra, hogy sürgősen foglalkoznunk kell az éghajlatváltozással – mondta Manuel Pulgar-Vidal, a WWF Nemzetközi Éghajlatvédelmi és Energetikai Programjának vezetője.

A legforróbb év volt 2016 - ClimeNewsA 2015-ben megrendezett Párizsi Klímakonferencián elfogadott Párizsi Egyezményben a részes felek megegyeztek, hogy igyekeznek az ipari forradalom kezdetéhez mérten a globális átlaghőmérséklet-emelkedést a 2 Celsius-fokos küszöbérték alatt, lehetőleg az 1,5 Celsius-fokos határ közelében tartan annak érdekében, hogy az éghajlatváltozás hatásai kezelhetők legyenek – emlékeztetett Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország éghajlatváltozás- és energia programjának vezetője. Hozzátette: valóban az utolsó órában vagyunk. Életbevágó, hogy a kormányzatok, a vállalatok és a közösségek mindent megtegyenek a párizsi vállalások betartásáért. Ellenkező esetben kifutunk az időből.

Forrás: WWF