JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Lidl – Kiskereskedelmi láncok a górcső alatt!

A Lidl is méregteleníti a ruhatárát

A Greenpeace-kampány legújabb eredménye: a diszkontáruházlánc 2020-ig kivonja a káros anyagokat a ruházati termékeiből

A világ második legnagyobb diszkontáruházlánca bejelentette, hogy 2020. január 1-ig minden veszélyes vegyi anyagot kivon az üzleteiben forgalmazott ruházati termékekből. [1] A Greenpeace üdvözli, hogy a világ egyik legjelentősebb kiskereskedelmi óriása is beállt a Detox kampányban részt vevő vállalatok sorába. Most már csak az a kérdés, hogy vajon a többi kiskereskedelmi lánc, mint az Aldi, a Penny Market, a Tesco, a Carrefour vagy a Wal-Mart mikor vállalják, hogy a jövőben mellőzik a mérgező anyagokat termékeiből.

Lidl - Kiskereskedelmi láncok a górcső alatt! - ClimeNewsA Lidl termékei a Greenpeace közelmúltbeli, gyermekruhákat és cipőket vizsgáló károsanyag-tesztjén igen rosszul szerepeltek. [2] Ám most a Lidl vállalta, hogy 2016 júniusáig kivonja a legkritikusabb szennyező anyagokat, mint például az alkil-fenol-etoxilátokat (APE-k). Ezen anyagok a szennyvízkezelő létesítményekben vagy a környezetben, vizekben még mérgezőbb anyagokká, a vízi élővilág számára mérgező, hormonkárosító alkil-fenolokká (AP-k) bomlanak. A fluorozott vegyületeket, melyek közül több károsítja az immunrendszert és kockázatos a szaporodási képességek szempontjából is, 2017 júliusáig vonja ki a német cég.

A Lidl beszállítói 80%-ának szennyvíz-kibocsátási adatait is nyilvánosságra hozza 2015 végéig annak érdekében, hogy a döntően Ázsiában működő beszállítóit is ellenőrizhetővé tegye. A vállalások minden textil vagy bőr alapú ruhaipari termékre, felszerelésre és lábbelire vonatkoznak, beleértve a törölközőket, a függyönyöket és a szőnyegeket is.

Lidl - Kiskereskedelmi láncok a górcső alatt! - ClimeNewsA Lidl az élelmiszer-forgalmazás mellett óriási ütemben bővíti a textíliparhoz kapcsolódó termékeinek palettáját is, melynek forgalma éves szinten már meghaladja az 1 milliárd eurót. A Lidl így Németországban bekerült a 10 legnagyobb ruházati forgalmazó közé, ahogy a Tchibo és az Aldi is. A Tchibo volt az első kiskereskedelmi lánc, akik vállalták a ruhakereskedelmük méregtelenítését.

A Greenpeace 2011-ben indult Detox kampánya  mostanra 21 vezető világcéget, köztük a Zarát, az Adidast és a H&M-et győzte meg arról, hogy 2020. január 1-ig méregtelenítse ruhagyártását. A Greenpeace Detox kampányának célja, hogy a vezető ruhaipari világmárkák mindannyian kötelezzék el magukat amellett, hogy 2020-ra nulla káros vegyi anyagot bocsássanak ki.

Hivatkozások
[1] A Lidl Detox-vállalása: http://www.lidl.de/de/gemeinsam-veraendern/s7372519
[2] A kiskereskedelmi láncok Greenpeace-tesztjének eredménye: http://gpurl.de/kOGsk

Forrás: Greenpeace