JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Magunknak köszönhetjük a hőhullámokat

Magunknak köszönhetjük a hőhullámokat - ClimeNewsEbben a borongós időjárásban nehéz átérezni a problémát, de amikor augusztus közepén, a hőségtől elkábulva, arccal előre beleájulunk a kásás görögdinnyébe, akkor jusson majd eszünkbe, hogy az elviselhetetlen hőséget magunknak köszönhetjük.

A világszerte jelentkező hőhullámok mintegy 75 százaléka, a szélsőséges mennyiségű csapadék majdnem egyötöde írható a globális felmelegedés számlájára.

– állapították meg a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói, akik különböző számítógépes klímamodelleket vizsgáltak meg, hogy az emberi tevékenység időjárási szélsőségeket okozó hatását megbecsüljék, írja az MTI. A svájci kutatók a Nature Climate Change című szaklapban publikálták az erről szóló tanulmányukat.

A többi szélsőség a természetes időjárási ingadozás miatt következik be.

A kutatók megállapították, hogy a klíma melegedésével, annak mértékétől függően erősödnek az időjárási szélsőségek. „Kis átlag-hőmérsékleti emelkedés is sokat jelent” – hangoztatta Erich Fischer, a kutatás vezetője.

Ha a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előttihez viszonyítva két Celsius-fokot emelkedik, akkor a hőhullámok valószínűsége az ötszörösére nő.

Hasonlóan drámai a felmelegedés hatása az extrém csapadékos napokra is: kétfokos melegedésnél a csapadékszélsőségek 40 százaléka lesz az emberi tevékenység számlájára írható.

Főleg az északi félteke érezné az özönvízszerű esőzéseket. Más, már most is forró vidékeket a hőség napjai még nagyobb kihívások elé állítják – mondta Fischer.

Forrás: index.hu