JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Magyar napelemes autó vágott át a sivatagon

MAGYAR SIKER BRIDGESTONE ABRONCSOKON – 3000 kilométeres versenyen ért célba a magyar Megalux napelemes autó Ausztráliában

Budapest, 2015. október 29. – Az előkelő 7. helyen ért célba a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának csapata által épített napelemes autó a világ legnagyobb napelemes jármű versenyén, a Bridgestone World Solar Challenge-en Ausztráliában. A 2015-ben rajthoz álló 46 csapatnak több mint 3000 kilométert kellett megtennie saját fejlesztésű, kizárólag napelemmel hajtott járművekkel. A magyar csapat sikere azért is kiemelkedő, mert most először vettek részt a világ piacvezető gumiabroncs gyártó cége által támogatott, embert és járművet próbáló megmérettetésen.

Bridgestone World Solar Challenge - Magyar napelemes autó vágott át a sivatagon - ClimeNewsSzámos nagy külföldi egyetem csapatát megelőzve a magyar team Megalux járműve 43 óra 4 perc alatt tette meg a 3022 kilométeres távot. A Megalux speciális, külön a versenyre gyártott Bridgestone Ecopia Ologic abroncsokon állta ki az erőpróbát. A Kecskeméti Főiskola „ifjú mérnökei” először vettek részt a versenyen, így az elért hetedik helyezés ezért is figyelemreméltó. A Bridgestone World Solar Challenge versenyen végül első helyen célba érő holland csapat, a Nuon Solar Team 37 óra 56 perc alatt teljesítette a távot, amelyre a csapatok egyedi kialakítású, kizárólag napenergiával működő járművekkel nevezhettek.

Az 1987 óta megrendezésre kerülő versenyen három külön osztályban (Adventure, Cruiser és Challenger) összesen 46 csapat indult. A rajthoz álló csapatok minden nap reggel 8 óra és délután 5 óra között haladhattak, így kellett megtenniük az egész Ausztrálián átívelő távolságot.

A magyar Megalux autó áthalad a verseny célvonalán - Magyar napelemes autó vágott át a sivatagon - ClimeNews„A világ piacvezető gumiabroncs gyártójaként nagy hangsúlyt fektetünk olyan kutatás-fejlesztési projektekre, amelyek a fenntartható fejlődésre és a fenntartható közlekedésre irányulnak. Fontos környezetvédelmi célunk, hogy 2050-re minden általunk gyártott abroncs 100%-ban fenntartható módon előállított nyersanyagokból készüljön. Gratulálunk a GAMF csapat előkelő eredményéhez, ez nemcsak a főiskola, de hazánk számára is kiemelkedő siker” – mondta Károlyi Kata, a Bridgestone Hungary marketing vezetője.

A versenyen használt Bridgestone abroncsok nemcsak a 95/80R16 méretükben tértek el a szokásos személygépkocsi gumiktól: a magyar csapatnak átadott négy darabos szett összsúlya alig haladta meg az 5 kg-ot! Az Ologic abroncs speciálisan nagy átmérővel és keskeny futófelülettel rendelkezik, ami mérsékli az abroncsdeformálódást és az energiaveszteséget, csökkentve a gördülési ellenállást – ugyanakkor legalább olyan fokú biztonságot nyújt, mint a hagyományos gumik.

A Bridgestone több hétköznapi autó abroncsainak elkészítésére is alkalmazza már az Ologic technológiát, így az innovatív technológiával készült Ecopia EP500 abroncsokat szállít a teljesen elektromos meghajtású, városi BMW i3 modellhez.

A Bridgestone-ról:

A Bridgestone a világ legnagyobb és piacvezető gumiabroncs és gumitermék gyártója, amely személyautókhoz, furgonokhoz, teherautókhoz, motorokhoz, mezőgazdasági gépekhez, repülőgépekhez és földmunkagépekhez gyárt abroncsokat, valamint a Bandag futózott teherabroncsoknál alkalmazott műszaki eljárások szállítója. A japán cég, amelyet Shojiro Ishibashi alapított 1931-ben, napjainkban több mint 50 abroncsgyárral rendelkezik és mintegy 138.000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A brüsszeli központú Bridgestone Europe (BSEU) a tokiói központú Bridgestone Corporation kulcsfontosságú leányvállalata. A Bridgestone Europe K+F központként működik több mint 30 európai országban, ahol összesen 9 üzemmel és irodával rendelkezik és több mint 12.500 alkalmazottat foglalkoztat.

A Bridgestone Csoport a Magyar Kormány stratégiai partnere. A vállalat 2008-ban nyitotta meg teljesen automatizált abroncsgyárát Tatabányán, ahol ma már több mint 550 főt foglalkoztat. A vállalat 1994-ben megnyitott budapesti kereskedelmi képviseletén további 20 fő dolgozik.

Megalux autó a célban - MAGYAR SIKER BRIDGESTONE ABRONCSOKON - ClimeNews