Magyarország is a nukleáris kockázatok új korszakában

2014. november 26. – A Greenpeace rossz döntésnek tartja, hogy szerdán az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta az engedélyt a Paksi Atomerőmű kettes blokkjának tervezett üzemidőn túli működésére. Egy 30 éves blokk még jelentős biztonságnövelő átalakításokkal sem felel meg a mai kor követelményeinek. A Greenpeace szerint ezzel a döntéssel Magyarország ismét nagyot lépett előre a nukleáris kockázatok új korszakában.

nukleáris kockázatok - Stop Paks 2 - Hungary Greenpeace Protest A Greenpeace 2014 márciusában egy új tanulmányt is megjelentetett, mely az „Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása” címet viseli.  A független európai szakértők által készített tanulmány feltárta az elöregedésből adódó technikai veszélyeket, elemezte a gazdasági és biztosítási kockázatokat. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az atomreaktorok üzemidejének meghosszabbításával egy új, veszélyesebb korszak következik Európában. Az atomerőművek átlagéletkora már most 29 év.

A paksi blokkok az 1960-as évek szovjet tervezési technológiájának csúcsát jelentik. A 2. blokkot 1974-ben kezdték építeni, és a hetekben „ünnepelhette” üzemkezdetének 30. évfordulóját.

2003-ban ebben a blokkban történt a súlyos, INES 3-as szintű üzemzavar a fűtőelemek tisztítása során. Az ebből származó sérült fűtőelemeket idén nyáron szállították a polgárháborús helyzetben levő Ukrajnán keresztül az oroszországi Majak nukleáris feldolgozó létesítménybe, amelynek környékét a világ egyik legszennyezettebb területének tartják.

Az Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása című angol nyelvű tanulmány a következő oldalon érhető el:
http://out-of-age.eu/executive-summary

 


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.