JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Magyarország is a nukleáris kockázatok új korszakában

2014. november 26. – A Greenpeace rossz döntésnek tartja, hogy szerdán az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta az engedélyt a Paksi Atomerőmű kettes blokkjának tervezett üzemidőn túli működésére. Egy 30 éves blokk még jelentős biztonságnövelő átalakításokkal sem felel meg a mai kor követelményeinek. A Greenpeace szerint ezzel a döntéssel Magyarország ismét nagyot lépett előre a nukleáris kockázatok új korszakában.

nukleáris kockázatok - Stop Paks 2 - Hungary Greenpeace Protest A Greenpeace 2014 márciusában egy új tanulmányt is megjelentetett, mely az „Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása” címet viseli.  A független európai szakértők által készített tanulmány feltárta az elöregedésből adódó technikai veszélyeket, elemezte a gazdasági és biztosítási kockázatokat. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az atomreaktorok üzemidejének meghosszabbításával egy új, veszélyesebb korszak következik Európában. Az atomerőművek átlagéletkora már most 29 év.

A paksi blokkok az 1960-as évek szovjet tervezési technológiájának csúcsát jelentik. A 2. blokkot 1974-ben kezdték építeni, és a hetekben „ünnepelhette” üzemkezdetének 30. évfordulóját.

2003-ban ebben a blokkban történt a súlyos, INES 3-as szintű üzemzavar a fűtőelemek tisztítása során. Az ebből származó sérült fűtőelemeket idén nyáron szállították a polgárháborús helyzetben levő Ukrajnán keresztül az oroszországi Majak nukleáris feldolgozó létesítménybe, amelynek környékét a világ egyik legszennyezettebb területének tartják.

Az Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása című angol nyelvű tanulmány a következő oldalon érhető el:
http://out-of-age.eu/executive-summary

 


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.