JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Maradhat a bizonytalanság az olajpiacon az IEA szerint

Az olajpiac a szélsőséges áringadozások egy új korszaka előtt áll, a következő évtizedre ugyanis nagyon bizonytalanok a kereslet-kínálati kilátások – mondta el Varró László a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza a Budapest Energy Summit konferencián az IEA World Energy Outlook 2016 tanulmány bemutatóján.

Maradhat a bizonytalanság az olajpiacon az IEA szerint - ClimeNews

Rámutatott: az elmúlt két évben az olajárak összeomlottak és erre az olajipar a beruházások soha nem látott mértékű visszafogásával reagált. Amennyiben egy kínálati hiány a beruházások elmaradása miatt alakulna ki, azt gyakorlatilag szinte csak az amerikai palaolaj-termelés lennek képes helyettesíteni, amelyet viszont nem lehet tetszőleges mértékben fokozni. Ez pedig szinte biztos recept a piaci volatilitás kialakulására.

Az elmúlt huszonöt évben a szén járult hozzá a legnagyobb mértékben a világ energiaellátásához – és ez most sincs másképpen. Az IEA prognózisa a szén és az olaj szerepének “csekély mértékű” növekedését vetíti előre az elkövetkező évekre.

Jelenleg az olaj részaránya a globális energia-mixben növekszik – mondta Varró László. Az elmúlt negyven évben csökkent ugyan, de két éve emelkedik. És ebben nem lehet eltekinteni a Közel-Kelet szerepétől. A közel-keleti olajforrások világpiaci árszabályozó szerepe – minden ellenkező állítással szemben – messze felülmúlja az amerikai palaolaj-termelés szerepét. Az ellátási biztonság szempontjából pedig a Közel-Kelet továbbra is ugyanúgy szolgálhat meglepetésekkel, mint ahogy eddig.

Az olaj iránti világpiaci kereslet számottevő csökkenésére nem lehet számítani a következő években. Már csak azért sem, mert az a terület, amire az elektromosítás a legnagyobb hatással lehet, a közlekedés, az olajkeresletnek csak a negyedét teszi ki. Az elektromos járműveknek pedig csak tíz-tizenöt éves távlatban lehet viszonylag számottevő hatása az olajkeresletre, a következő öt évben még semmiképpen sem. Az elektromos autók jelenleg legfeljebb napi 15 ezer hordó olajat váltanak ki a világpiac keresleti oldalán. Ehhez képest egy politikai intézkedés, például az OPEC-tagok megállapodása napi 1,2 millió hordóval csökkenti a világpiaci kínálatot januártól.

A földgázipar viszont gyökeres átalakuláson megy át és szerepe az energiaellátásban rohamosan növekszik. A cseppfolyós földgáz megjelenése egy “második földgáz-forradalmat” vezet be. Már csak azért is, mert – ellentétben a csökkenő olajipari beruházásokkal – a jövő LNG-termelő és -elosztó infrastruktúrája már jórészt elkészült vagy építés alatt áll.

Az igazi energiaipari forradalmat azonban az elektromos energia hozza el. Tavaly például jóval több szél-, nap- és vízenergia áramtermelő kapacitást kapcsoltak a hálózatra, mint amennyivel az áramkereslet növekedett. Elmondható tehát, hogy az áramkereslet növekedését már lehetséges kizárólag megújítható forrásokból fedezni. Az elektromos energia azonban mindössze alig felét teszi ki a globális energiafelhasználásnak.

A nukleáris energia korszakának pedig egyáltalán nincs vége, ahogy azt sokan vélni szeretnék – mutatott rá Varró László. Kína negyedévente helyez üzembe egy új atomreaktort Oroszország pedig 36 új reaktor építésére kötött szerződést világszerte. Hangsúlyozta: a kitűzött globális dekarbonizációs célokat nukleáris energia nélkül semmilyen forgatókönyv szerint nem lehet teljesíteni.

A Nemzetköz Energiaügynökség (IEA) megalapozott feltevésekből kiindulva igyekszik felvázolni az energiaipar helyzetének várható alakulását az elkövetkező évtizedekre. A feltételezések egy része technológiai, más része pedig politikai természetű. A politikának mindig is mélyreható következményei voltak és lesznek az energiarendszerre nézve, ráadásul folyamatosan változó módon, időnként kedvező, időnként kedvezőtlen következményekkel – hívta fel a figyelmet Varró László.

Forrás: energiainfo