JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Március 22-e a Víz Világnapja

Vízvédelmi világnap
(Az ENSZ-közgyűlés 1992-93. évi 47. ülésszaka nyilvánította március 22-ét a Víz világnapjának.)

A víz: maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel “táplálkozik”. Az emberi test 75 % (agyunk 85 %) vízből áll. Érdemes tudnunk néhány érdekes adatot és előrejelzést a vízzel kapcsolatban.

A Föld vízkészletének (kb. 1,444 milliárd km3) mindössze 3 százaléka édesvíz. Ennek is nagy része (2,2 %) jég.
Évente 20 millió ember – köztük 5 millió gyermek – hal meg a világon ivóvíz által közvetített betegségben. A fejlődő világ szennyvizének kilenctizede mindenféle tisztítás nélkül ömlik a folyókba, tavakba. Kínában a folyóvizek négyötödében már nem élnek halak.

A világ vízfelhasználásának üteme a huszadik században kétszeresen meghaladta az emberiség létszámának egyébként is robbanásszerű bővülését. Az USA fejenként naponta 500 litert fogyaszt, az EU 200-at, Magyarország 100-at, Etiópia 20-at. A WHO szerint 1,2 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. Az egy főre jutó ivóvízkészlet a következő két évtizedben a harmadára csökken. Az UNESCO szerint “ha a jelenlegi trendek (drasztikus klíma- és ökológiai változások, népesség-növekedés, nagyfokú urbanizáció) folytatódnak, 2050-ben legalább 48 országban több mint kétmilliárd ember komoly vízkorlátozással lesz kénytelen szembenézni”. A Világbank szerint a következő század háborúi a víz miatt fognak kitörni. 1 kg búza megtermelése 1790 liter vizet igényel, 1 kg marhahús előállítása 9680 litert.
Magyarország vízkészleteinek 90-95 %-a az országhatárokon túlról származik. Vízmennyiségben a 12. helyen vagyunk Európában. Sajnos, a vízpazarlásban pedig az élen járunk. Évente 1,3 milliárd köbméter szennyvíz tisztítatlanul jut vissza vizeinkbe.