JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Még most is forr a levegő Verespatak ügye miatt!

Filmbemutató – A Flóra film International, és az Élő Bolygónk Kezdeményezés, 2016  november 21-én mutatta be az Uránia Filmszínházban Kocsis Tibor, Balázs Béla díjas filmrendező “300 TONNA ARANY” című filmjét, amelynek bővített 2 órás változatát 2017 elején láthatja meg a nagyközönség.

Még most is forr a levegő Verespatak ügye miatt! - ClimeNewsA bemutatón jelen volt Dr. Áder János köztársasági elnök, valamint több ismert közéleti személyiség. A film a Verespatakon tervezett cianidos aranybányáról és az ott élők bányanyitás elleni elkeseredett harcáról szól. 2005-ben a küzdelem nem ért véget. Ezért a rendező munkatársaival 10 évig követte Eugen David verespataki farmer és családja, valamint a nemzetközi zöldmozgalom küzdelmét a meseszép erdélyi településért, Verespatakért.

Verespatak Románia legrégebbi települése, ahol 2000 éve bányásznak aranyat. Egy  kanadai – román cég, a Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb aranybányáját akarja megnyitni itt. Termésarany alapkőzeten - Verespatak - Nemeth Tamás - ClimeNewsA bánya megnyitásához azonban az itt élőknek el kell költözni, a sok száz éves házak, templomok, temetők jó részét megsemmisítenék. A közösség két táborra szakadt. Sokan munkájukat, megélhetésüket féltik, és támogatják a bányát. Testvérek, barátok fordultak egymás ellen. Eugen David és a lakosok egy része maradni akar, turizmusból és mezőgazdaságból szeretnének megélni. A harcba Brüsszel, és világ-sztárok is bekapcsolódtak. A 10 éve tartó küzdelem lassan a végéhez közeledik. Mi lesz Verespatakkal? Létrejön-e Európa legnagyobb ökológiai ketyegő bombája a cianidos aranybánya, vagy UNESCO Világörökség lesz Verespatak?

A közeljövőben a bemutatásra kerülő teljes filmet, ajánlom minden érdeklődő figyelmébe.

Szamosi István