JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Még gyorsan megmenti a klímát a távozó elnök

Az amerikai Belügyminisztérium a múlt héten véglegesítette a metánemisszióra vonatkozó szabályozást, mielőtt átadja a hatalmat a Trump-adminisztrációnak.

Még gyorsan megmenti a klímát a távozó elnök - ClimeNewsAz amerikai kormány a fennhatósága alá tartozó szövetségi területeken és az őslakosok földjein szabályozhatja a metánkibocsátást. Ez az Obama-kabinet utolsó klímavédelmi jogszabálya, miután a közlekedési szektor és a nehézipar emisszióját már szabályozták a Környezetvédelmi Hatóságon (EPA) keresztül. A Belügyminisztérium Földkezelési Hivatala (BLM) 30 éves szabályokat korszerűsített ezzel, melyek a földgáz-szivárgásokra, -gyulladásokra és -szellőztetésekre is vonatkoznak. A rendelet 11,48 milliárd köbméter földgáz pazarló, gondatlan kibocsátásának veheti elejét évente. Környezetvédő csoportok örömüknek adtak hangot az új szabályozás hallatán, míg az USA egyes nyugati állami feleslegesnek tartják azt. A BLM nevű ipari egyesülés be is perelte a Belügyminisztérium Földkezelési Hivatalát.

Az új szabályok csökkentenék a metánégetést: ez az olajkutak 16 százalékát érintené. Ezek a helyek felelősek a fáklyázás 87 százalékáért. A metán égetése állandó jelleggel folyik az olajfinomítóknál és a kőolaj-kitermelő helyeken. A metán körülbelül huszonötször erősebb üvegházgáz, mint a szén-dioxid. A The New York Times nemrég egyenesen nyolcvanszoros hatást említett, hozzátéve, hogy ez a kibocsátás utáni első 20 évre érvényes.

A fosszilis ipar résztvevői úgy csökkenthetik emissziójukat, ha földgáz-tárolási beruházásokba fektetnek (a földfelszín alá juttatják a károsanyag-kibocsátást). Az üzemeltetőknek infravörös kamerákat is kell használniuk, hogy detektálják a metánszivárgásokat. Ezek ugyanis szabad szemmel nem láthatók. A Belügyminisztérium adatai szerint 2009 és 2015 között az USA-ban 129,36 köbméter földgáz szivárgott ki a levegőbe a kormányzathoz és a bennszülöttekhez tartozó területeken. Ez 23 millió dollárnyi kárt okozott az államkincstárnak, hiszen a fosszilis természeti kincsek kitermelése után jogdíj jár az államnak. A jogszabály új hatáskört ad a BLM-nek, mely ezentúl növelheti a kitermelésért járó jogdíjat.

Ilyen, amikor egy olajboom véget ér
Az olajhomok-kitermelés hosszú távú játszma: az infrastrukturális befektetések megtérülése 40 év. De az olajár csökkenése miatt gazdaságtalanná vált a kitermelés e módja. Ami rendkívül környezetszennyező is.

Forrás: P&P