JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Megdöbbentő adatok 2030-ra

Gyulai Iván ökológus, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagja, az Élelmiszer szaklap által rendezett Szakmai Napja című rendezvényen megdöbbentő adatokat közölt a Föld erőforrásainak kizsákmányolásáról.

disasterA média, a vállalatok sokszor tévesen használják a fenntartható fejlődés fogalmát, hiszen a valódi fenntarthatóság a bolygó erőforrásainak megmaradását jelenti, nem pedig a mostani gazdasági növekedésre irányuló erőfeszítéseket. – A fenntarthatóság azt jelenti, addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér, de ez alól a takaró alól már rég kilóg mindenünk. A baj az, hogy a fenntarthatósági törekvésekkel megspórolt anyagi és természetbeni javak a további profitszerzésre és gazdasági növekedésre fordítódnak –  adta a hallgatóság tudtára az ökológus.

Ha a jelenlegi, tékozló „fejlődést” produkálja a világ, akkor nagyjából 17 év múlva az emberiség lehúzhatja a rolót. Az adatok sajnos eléggé meggyőzőek. Az emberiség fogyasztása rohamos mértékben növekszik: a Föld lakói már 2007-ben másfél bolygónyi erőforrást igényeltek. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy belássuk, ha folytatódik ez a trend, 2030-ra már két bolygóra lesz szükségünk, ami ökokatasztrófához vezet.

Az erőforrásaink közül nemcsak az olaj, a víz fogy drasztikusan, hanem a talaj is. A teljes földterület 149 millió négyzetkilométer, ebből művelt terület 20 millió, szántóföld 7,1 millió km2. A jelenleg élő 6,8 milliárd emberre 0,3 hektár  művelt terület és 0,1 hektár szántó jut, ami igen kevés. Ráadásul évente 75 milliárd tonna talaj erodálódik.

– A növekvő szegénységnek és környezeti pusztulásnak közös oka van, ez pedig a gazdasági növekedés elsőbbsége – hangsúlyozta a szakember. Majd hozzátette: – A világ bajainak orvoslására a gazdasági növekedést használja, azt, ami a betegséget termeli. Sajnos a hatékonyság növekedése (innováció) kiszorít a foglalkoztatásból, és az ökohatékonyság növekedése is fogyasztásnövekedéshez vezet (Jevons.paradoxon).

A tudás bővülésének együtt kell járnia a tudatosság növekedésével. Ez jelenti a technikai tudás bővülését, amellyel kevesebb természeti erőforrásból, kevesebb környezeti terheléssel jobbat és elegendőt tudunk termelni. A tudatosság és erkölcs területén viszont a társadalom értékválasztásában szükséges változás.

A legrosszabb forgatókönyv: ha minden változatlan marad, akkor leghamarabb 2020-ra ökokatasztrófát idéz elő az emberiség.  A zöldgazdaság élénkítésével kitolható az ökokatasztrófa körülbelül 2030-ra. Rá húsz évre állhat vissza egyensúlyba a Föld terhelése és eltartóképessége. A helyesen értelmezett fenntartható fejlődéssel a föld eltartóképessége alá csökkenthető a terhelés.

Hogy melyik forgatókönyv válik valóra, az majd eldől. Az igen közeli ökokatasztrófa miatti aggódók kérdéseire Gyulai Iván azt válaszolta, hogy hisz az emberekben, a tudatosságukban, illetve abban, hogy a világ termelésének 2%-át birtokló 497 multimilliárdos embernek is az lesz előbb-utóbb az érdeke, hogy gondolkodásmódot váltson. Akkor biztosan előtérbe fog kerülni a valódi fenntarthatóság.

Forrás: www.agrarhirek.hu

Ha valami most növekszik, az csak a látszat. A növekedésnek ára van, ha valami nem tiszta és fenntartható technológiára támaszkodik, akkor az ökokatasztrófa dátumát hozza közelebb. Nincs mit szépíteni a jelenlegi helyzetünkön, a fenti cikk világosan fogalmaz és már nem először hallhatunk szakember szájából hasonló bizonyítékokkal alátámasztott figyelemfelkeltést.
.
Sajnos a zöldgazdaság élénkítésére az általános, hagyományos elgondolások szerint már nincsen idő. Csak és kizárólag drasztikus és gyors intézkedésekről lehet szó a jövőben. Még a hagyományos, “majd kötelező lesz áttérni vagy lecserélni…” menetrendre sincsen már lehetőség.

Csak és kizárólag egyetlen egy módja van a gyors áttérésre azoknak, akik megértik a karbon kreditek felhasználásán keresztüli “kizöldülést” (karbon neutralizálást) és csatlakoznak az újgazdaság károsanyagmentes szereplőihez. Olyan vállalkozások és piaci szereplők ezek, akiknek a természetre gyakorolt káros hatásuk közelít a 0-hoz. Nem tesznek hozzá a globális felmelegedéshez a tevékenységükkel, hanem pont ellenkezőleg. Ilyen tevékenységet folytat az OurOffset a határokon átívelő tevékenységével. A karbonlábnyom meghatározását követően, egyfajta támogatáson keresztül a karbonkreditek felhasználásával zöldíti ki (nem zöldre festi) a vállalkozásokat. Érdekességként említem, hogy ebbe a programba magánszemélyek, weboldal tulajdonosok is részt vehetnek.

Ébresztő emberek! Mindenki gondolkozzon el azon, hogy vajon mit jelent az a szó ökokatasztrófa… Belefér-e például egy akkor működő atomerőmű az események hullámaiba?

Ledó Edit