JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Megjelent a Tetra Pak Fenntarthatósági Jelentése

Megjelent a Tetra Pak Fenntarthatósági Jelentése - ClimeNewsA Tetra Pak publikálta 2015. évi fenntarthatósági jelentését, ismertetve a cég idei eredményeit a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás terén. A vállalat Magyarországon is sikeresen teljesítette környezetvédelmi célkitűzéseit: a budaörsi gyárban hosszú távon 52%-kal csökkentették a fajlagos energiafelhasználást, a feldolgozásra kerülő papír alapanyagoknak már 70%-a tanúsítottan felelős erdőgazdálkodásból származik.

A Tetra Pak több területen is jelentős előrelépését ért el fenntarthatósági törekvéseinek teljesítésében. Egyebek mellett:

  • 2015 januárjában az áruházak polcaira került a világ első, teljesen megújuló, növényi alapú csomagolása, a Tetra Rex® doboz.
  • Júniusban a vállalat bejelentette a Tetra Pak E3 bevezetését. Az új töltőgép különlegessége, hogy hidrogén-peroxid helyett elektron részecskéket használ a csomagolóanyag fertőtlenítéshez, amely jelentős energia-megtakarítást és csökkenő környezeti hatást eredményez.
  • A vállalat globális üzemi munkavédelmi rendszert vezetett be, 2016 végéig minden Tetra Pak gyártóegységre meg kívánja szerezni az OHSAS 18001 tanúsítványt. Eddig a gyárak 50%-át tanúsították, 2013-ban ez az arány 42% volt.
  • A Tetra Pak „Food for Development” (Élelmiszerrel a fejlődésért) programjának keretében világszerte folytatta a kormányzatok és ügyfelek támogatását az iskolai étkeztetési programokban. Ennek köszönhetően 2014-ben rekord számú, 66 millió gyermek kapott tejet és egyéb, Tetra Pak csomagolású tápláló italokat az iskolákban.

Magyarországon is felelősen

A Tetra Pak budaörsi gyára idén megszerezte az Európai Bizottság által kidolgozott EMAS tanúsítványt, mely a környezetvédelem terén nyújtott teljesítményüket folyamatosan javító vállalkozások és más szervezetek elismerésérére szolgál. Szintén fontos eredmény, hogy a gyártóüzem 68%-kal csökkentette gázfelhasználását valamint 50%-kal villamosenergia fogyasztását.

Az itthon gyártott italos kartonok 70%-a készül FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) által tanúsított papírból, míg a 2014-ben Magyarországon forgalomba kerülő italos kartondobozoknak már 20,2%-a viselte az FSC emblémáját. A hulladékká vált italos kartonok visszagyűjtési aránya 2014-ben elérte a 23,4%-ot.

“A Tetra Paknál a fenntarthatóságot mottónkkal – ’Megőrzi, ami jó’ – összhangban értelmezzük. Ez egyrészt arra utal, hogy feldolgozó és csomagolási megoldásaink révén megőrizzük az élelmiszerek minőségét, ugyanakkor azt is jelenti, hogy megőrizzük az emberek egészségét, valamint megőrizzük a jövőt: bolygónk, ügyfeleink és saját jövőnket egyaránt” – mondta Dennis Jönsson, a Tetra Pak csoport elnök-vezérigazgatója.

“Az ENSZ 2030-as Fenntarthatósági Fejlesztési Céljainak bejelentése után a fenntarthatóság világszerte még inkább integrálódik a vállalatok tevékenységeibe. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy ügyfeleinkkel együtt dolgozva megfeleljünk az ENSZ által meghatározott kritériumoknak” – tette hozzá.

Forrest in Brazil - Megjelent a Tetra Pak Fenntarthatósági Jelentése - ClimeNewsA Tetra Pak törekszik arra, hogy a csomagolásokhoz használt kartonpapír FSC® (Forest Stwardship Council®) tanúsítású, vagyis természetes úton megújuló, felelősen kezelt erdőkből származzon. A tanúsítvánnyal rendelkező papír aránya a 2013. évi 41%-ról 2014-ben globálisan 43%-ra emelkedett. A Tetra Pak középtávú célja, hogy csomagolóanyagai gyártásához 100%-ban FSC tanúsított kartonpapírt használjon.

A felelős alapanyag beszerzés mellett a vállalat ugyancsak célul tűzte ki, hogy az újrahasznosított italos kartonok aránya 2020-ra globálisan 40%-ra nőjön. Ezt elsősorban a fogyasztók tájékoztatásával, az ismeretek és szaktudás megosztásával, a szelektív gyűjtési infrastruktúra használatának elősegítésével és az újrahasznosítási technológiák fejlesztésének támogatásával kívánják elérni.

A Tetra Pak globális fenntarthatósági jelentése online is megtekinthető: www.tetrapak.com/sustainability

A Tetra Pak Csoport

A Tetra Pak a világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyag-gyártó vállalata, amelynek célja, hogy biztonságos, innovatív és környezetbarát termékeivel nap, mint nap százmilliók élelmiszerellátását segítse világszerte. Ma a Tetra Pak az egyetlen olyan nemzetközi nagyvállalat a világon, amely képes integrált feldolgozó-, csomagoló-, elosztó gépsorokat és üzemi megoldásokat kínálni az élelmiszer-feldolgozásban. A Tetra Pak 23.460 főt foglalkoztat mintegy 170 országban. Mottónk, ”MEGŐRZI, AMI JÓ” a Tetra Pak azon célját közvetíti, hogy a világ minden részére biztonságos és egészséges élelmiszert juttasson el.

Forrás: Lausanne, Svájc / Budapest, 2015. november 23. – Tetra Pak Hungária