JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Méregtelenítők és zöldrefestők

A Greenpeace rangsorolta a detoxos divatcégeket

A Greenpeace nyilvánosságra hozta értékelését, hogyan állnak a divatcégek a méregtelenítéssel. A „Detox-kifutó” („Detox Catwalk”) nevű online felületen elérhető értékelésben a szervezet aszerint értékeli a legnagyobb divatmárkákat, hogy azok milyen hatékonyan vonják ki a mérgező anyagokat a gyártási láncukból, illetve mit tesznek a vízszennyezés megállításáért. A Zarát tulajdonló Inditex, illetve a Puma és a Valentino idén felzárkóztak az élmezőnyt jelentő 13 másik „Méregtelenítő” vállalat mellé. A Nike azonban a „Zöldrefestők” kategóriába került, mivel csatlakozott ugyan a Detox-kampányhoz, de a méregtelenítésre tett vállalásából érdemben semmi sem valósult meg.

„Körülbelül 10%-át teszik ki a globális ruha- és cipőiparnak azok a divatcégek, akik a kampányunk elmúlt 4 évében elköteleződtek a méregtelenítés mellett. Ez a pozitív tendencia magasabb szintre emelheti a környezetvédelmi gyakorlatot a divat világában is. A zárt kapuk mögött zajló gyártási folyamatokat láthatóvá válnak, és végre kiderül, hogy szép ruhákat a környezet szennyezése nélkül is lehet gyártani” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai regionális vegyianyag-szakértője.

A Detox-kifutó olyan kulcsszempontok alapján értékelte az elköteleződött cégeket, mint például hogy milyen hatékonyan dolgoznak azon, hogy kivonják az ismert veszélyes vegyszereket a termékeikből és a gyártási folyamatokból, illetve hogy milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a beszállítóik nyilvánossá tegyék a szennyezéskibocsátási adataikat.

„A gyártási lánc átláthatóságának növelése jó irány a megfelelő vegyszerkezelési gyakorlat eléréséhez, amely segít a kínai döntéshozóknak egy megalapozott szabályozás kidolgozásában és betartatásában. Onnantól, hogy a gyártás átláthatóvá válik, a vásárlóknak is lehetőségük nyílik szemmel tartani, mi zajlik az iparban, bele tudnak szólni a vegyszerhasználat kockázatkezelési folyamataiba. Ez tulajdonképpen a jó kormányzás gyakorlatát segíti” – mondta Liu Csienkuo, a Pekingi Egyetem Környezettudományi és Mérnöki Karának docense.

A vízszennyezés ügyének sürgős kezelése új lendületet kapott az olyan országokban, mint Kína, ahol a felszíni vizek közel fele ihatatlan, a felszín alatti vízkészleteknek pedig 64%-a jelentősen szennyezett. Az ország szennyvízkibocsátásának 10%-áért egyedül a kínai textilipar tehető felelőssé.

Az idei Detox-rangsorból látható, hogy 16 divatcég már elkezdte kivonni a legelterjedtebb vegyszereket termékeikből. Ide tartoznak például az olyan hormonkárosító anyagok, mint a nonilfenolok, ftalátok vagy PFC-k. Ezek a cégek a beszállítóik szennyezési adatait is elkezdték nyilvánossá tenni egy független online felületen. Mindez hatalmas áttörést jelent a „Méregtelenítők” részéről, akik ezzel messze maguk mögött hagyják a Nike-t és a hozzá hasonló versenytársakat.

Méregtelenítők és zöldrefestők - ClimeNews
A tömeges nagyvállalati akció hatására Kínában és az egyéb gyártó országokban szabálymódosítási hullám indult el. Kínában az említett káros szerek (nonilfenolok, ftalátok, PFC-k) szabályozása már helyet is kapott a vegyi anyagok környezeti veszélyeinek megelőzésére és felügyeletére megalkotott 12. ötéves tervben.

A Greenpeace Detox-kampánya arra szólítja fel a divatcégeket, hogy 2020-ra kötelezzék el magukat a zéró veszélyesanyag-kibocsátás mellett, valamint hogy követeljék meg beszállítóiktól, hogy azok tegyék nyilvánossá az okozott szennyezés mértékét az általuk kibocsátott szennyvíz környezetében élők számára.

Forrás: Greenpeace – Peking–Budapest, 2015. március 19.