JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Minden jel szerint ez már nem fenntartható!

1992-ben június 14-én befejeződött a Föld Csúcstalálkozó Rio de Janeiroban. A Greenpeace a hegytetőn hatalmas transparenst állított fel, amely a Földet ábrázolta, rápecsételve a SOLD (eladva, elárulva) szót.

A fiatalok (a népesség 60 %-a) a csúcstalálkozó hivatalos idejéből 22 percet kaptak, 10 pontjukat nem fogadták el.

A konferencia 12 napja alatt 3.3 millióval nőtt a Föld népessége, közel ezer faj halt ki, 200 ezer hektár vált sivataggá, félmillió hektár esőerdőt irtottak ki.

Pontosítsuk mi történt azóta:

Az 1972-es stockholmi csúcs óta eltelt négy évtized alatt a népesség 3,8 milliárdról 7,0 milliárdra, az atomreaktorok száma 100-ról 435-re (ennek több mint a fele Európában működik),  az autóké 200 millióról 1017 millióra, a széndioxid-koncentráció 327 ezrelékről 399-re, a tízmilliós megavárosok száma 3-ról 21-re nőtt. Ez az ami már nem fenntartható, gazdaságilag és környezetvédelmi okokból sem. Be kell látni mindenkinek, hogy elértük a növekedésünk határait!
Megoldást csak a határozott gyors cselekvések adhatnak. Meg kell állítani a népesség növekedését és meg kell állítani a széndioxid szint növekedését.

Csak körül kell nézni, a jelekre odafigyelni. Nem lehet a növekedést tovább fokozni a gazdaságban, azt csak átalakítani lehet. Átalakítani egy minőségi, visszafogott, a természettel harmóniában működő, megújuló, tiszta energia forrásokat használó gazdaságra. Átalakulni egy minőségi civilizációra. Ezt a leggyorsabban meg kell oldani különben, – a Föld válaszai miatt – technikai okokból elmaradnak a jövőben a csúcstalálkozók!

Rampasek László