JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Mire jó a mocsár és az ártér?

Az egyik legnagyobb ostobaság, amit a folyókkal, árterekkel és mocsarakkal kapcsolatban el tudunk követni, az az ár minél gyorsabb átvezetése az országon (igen, a nagy Széchenyi folyószabályozó akciója is egy dilettáns ötlet volt), ahelyett, hogy hagynánk elönteni azokat a területeket, amik annak ki vannak téve.

Mire jó a mocsár és az ártér? - ClimeNews - Hírportál

Így később lenne honnan öntözni aszály esetén. Miért csináljuk mégis ezt az ostobaságot? Mert korábban elkövettük azt az ostobaságot, hogy árterületre építkeztünk, aztán a tönkrement házakat újraépítjük ugyanott. Pedig árterületen nem is szabadna kiadni építési engedélyt, az árvíz sújtotta házak lakói számára pedig árterületen kívül érdemes újat építeni, hogy elkerüljük a probléma újbóli bekövetkezését. Ezzel szemben nincs egyetlen észérv sem, csak kifogások.

Itt az ideje felismerni, hogy az embernek nem legyőznie kell a Természetet, hanem harmóniában kell vele élnie, mert végsősoron attól függ az életünk (még a mezőgazdaság hosszútávú teljesítménye is). Alapszabály, hogy minél kevésbé avatkozunk bele a természet dolgába, annál kevesebb felesleges munkát kell végeznünk. Erre két szélsőséges példa közül az egyik őseink halászó-vadászó-gyűjtögető életmódja, amikor átlag napi 2-4 órát dolgoztak, emiatt volt idejük odafigyelni egymásra és a gyerekekre, társas kapcsolatokat építeteni, bölcselkedni és ünnepelni az életet. A másik a modern, profitra és versenyre alapozott mezőgazdaság felelőtlen hozzáállása, ami azt eredményezi, hogy a kártevőirtók megölik a méheket, ami miatt az embereknek kell elvégezni azok munkáját.

Nyilván nem volna értelme annak, hogy a modern technológiák és módszerek mellett visszamenjünk a kőkorszakba, viszont a természethez és egymáshoz való viszonyunk terén célszerű visszatérni őseink több millió éven keresztül bevált hagyományaihoz. Az ember ugyanis csak természetes közegében, a kisközösségben tud békében és egészségben élni (és gyereket nevelni), a természetet megpróbálni legyőzni pedig őrültség, mert azzal saját túlélésünket lehetetlenítjük el.
A mocsár tisztítja a vizet: http://www.ecy.wa.gov/programs/sea/wetlands/functions.html

Sztella Nóra Kántor