JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Moha támadás a gyümölcsösben!

Az utóbbi időben sokan felteszik a kérdést, különösen azok a termelők, akik gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, hogy mi történt a gyümölcsfákkal az utóbbi években, hogy erősen megfertőződtek mohákkal.

Moha támadás a gyümölcsösben! - ClimeNewsKülönösen a diófákat támadta meg a moha, a gyümölcsfák közül a legjobban az alma-, a körte-, a meggy-, a kajszi és a cseresznyefa sínyli ezt a támadást. Sajnos a kérdés igen aktuális, mert különösen az utóbbi években a gyümölcsfákon szinte járványszerűen elszaporodtak a mohák.
.
Ennek egyik oka a klímaváltozás, ami úgy látszik, pozitívan hatott a mohák szaporodására. Moha támadás a gyümölcsösben! 2. - ClimeNewsSokan a termelők közül, pláne az idősebbek, úgy gondolja, hogy ez egy természetes folyamat, de ez nem így van.
.
Tehát felmerül a kérdés: milyen természetes tényezők okozzák ezt? A moha nem kártevő és nem is kórokozó, úgy néz ki, hogy egy új problémával kell megküzdenünk a kö­zeljövőben. Moha támadás a gyümölcsösben! 3. - ClimeNewsA moha egysejtű növényfaj, a fák minden részén megjelenik, évről évre gyorsabban szaporodik, és lényegében az egész fát bevonja egy úgynevezett zöld gyeppel, ami nagyon káros a növényeknek.
.

Milyen védekezési módszereket használjunk a mohák ellen?

A mohák, mint már említettem, növényparaziták, melyek a gyümölcsfák minden részét megtámadják, és egy gyepszőnyeget alakítanak ki az ágakon, ami lassan az ágak elhalásához is vezethet.

Moha támadás a gyümölcsösben! 4. - ClimeNewsAzért kell ellenük védekezni időben és hatékonyan. A legegyszerűbb az idős fák törzsét és vázágait drótkefével lepucolni, de ez sajnos kevés, azért előnybe részesítjük a vegyszeres védekezést. Igaz, nincs nagy választék a vegyszerekből, lényegében csak vasszulfáttal tudunk hatékonyan védekezni. Kora tavasszal, még a fák nyugalmi állapotában végezzük el az úgynevezett lemosó permetezést az előbb említett vasszulfáttal, 7-10%-os töménységű oldattal. Moha támadás a gyümölcsösben! 5. - ClimeNewsEz azt jelenti, hogy 7-10 kg vasszulfátot feloldunk 100 liter vízben, és alaposan lemossuk a fák minden részét. Különös figyelmet fordítsunk a permetezéskor arra, hogy a permetlé jól átmossa a termőrügyeket is, a moha ugyanis ott okozza a legtöbb kártételt. A gazdaboltok tulajdonosaival minden járásban megbeszéltük, hogy minél hamarabb szerezzék be a vasszulfátot, hogy a termelők is idejében meg tudják vásárolni azt.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Forrás: Kárpátinfó