JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Napelem karbon lábnyom

Napelem karbon lábnyom - ClimeNewsEgy nemrégiben készült tanulmány bemutatja, hogy a kínai gyártmányú napelemek, duplája karbon kibocsátással rendelkeznek az életciklusuk alatt mint azok, amiket Európában gyártottak. Többek között ezért is terhelik különböző adókkal a Kínában gyártott napelem paneleket, ami összességében nem könnyíti meg azok elterjesztését.
.

Nézzünk néhány adatot összehasonlításképpen. A szóban forgó tanulmány kimutatta, hogy a szén-dioxid kibocsátás körülbelül 32g CO2e/kWh Európai panelek esetében (ha telepítve Európában vannak) és 68g a kínai paneleké. Na most, mind a kettőt hasonlítsuk össze egy széntüzelésű erőművel pl. a Mátrai Erőművel, ami ugyebár német tulajdonban van és a karbon lábnyoma az ott termelt villamosenergiának lehet akár 1420g CO2e/kWh-ra vetítve (a szálló porról nem is beszélek, ami az asztmát okozza). Nem kell villamosmérnöknek, se nem környezetmérnöknek lenni ahhoz, hogy átlássunk a szitán és rájöjjünk arra, hogy ebben több a protekcionizmus és a gazdaságpolitika, mint a környezetvédelmi megfontolás. Hiszen a napelem rendszereknek pont az lenne a feladatuk, de nagyon gyorsan, hogy a széntüzelésű erőműveket kiváltsák. Ma június 23-án kint 12 C fok van délután, és ez pontosan a széntüzelésű erőművek által kibocsátott környezetterhelésnek is köszönhető. Azon gondolkozom, hogy elindítsam -e a fűtést és emberek meg azzal szórakoznak, hogy a drágább Európai Napelemet vegyük, nehogy már meg tudjuk vásárolni az olcsóbbat. Persze tudjuk, hogy ennél bonyolultabb a döntési mechanizmus és egy csomó indokot fel tudnak sorakoztatni az illetékesek, de nem érdekel bennünket.

Csak a tények számítanak a magunk érdekében 32 – 68g CO2e/kWh napelem vagy akár 1420g CO2e/kWh széntüzelésű erőmű. Köszönöm a figyelmüket.

Rampasek László